Vesti iz Srbije

Javni konkurs NSZ-a: teže zapošljive kategorije u fokusu!

Teže zapošljive kategorije stanovništva su i ove godine u fokusu javnih konkursa koje je raspisala Nacionalna služna za zapošljavanje. Ukupno je raspisano 13 javnih poziva, i za tu namenu je opredeljeno 5 milijardi 750 miliona dinara.video icon

Merama aktivne politike zapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje planira da kroz direktnu finansijsku pomoć poslodavcima i nezaposlenim licima obuhvati više od 18 hiljada nezaposlenih lica u Srbiji.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje je i ove godine jedan od najaktuelnijih konkursa, a isti će biti otvoren do 17.maja.

„Ono što Nacionalna služba za zapošljavanje daje kao subvenciju je 250 hiljada dinara za sva lica, odnosno 270 hiljada dinara za osobe sa invaliditetom. Ono što je još aktuelno jesu programi za javne radove, zatim program za zapošljavanje teže zapošljivih lica, odnosno za svakog poslodavca koji želi da otvori novo radno mesto i zaposli novog radnika, poslodavac dobija 200 hiljada dinara“, objašnjava Verica Vujadinović, direktorica NSZ – Filijala Subotica.

Pokrajina naredne nedelje raspisuje konkurse, najavio je resorni sekretar Nenad Ivanišević. Akcenat će i kod tih konkursa biti na zapošljavanju teže zapošljivih kategorija stanovništva i na samozapošljavanju, a ukupno će za tu namenu biti izdvojeno preko 40 miliona dinara.

„Naša ideja, u razgovoru sa ljudima iz Nacionalne službe, jeste da mali deo sredstava ide na javne radove, a da šta veći deo sredstava ide na samozapošljavanje i pokretanje sopstvenog biznisa. Hoćemo da afirmišemo taj preduzetnički duh, kako bi što veći broj ljudi započelo sopstveni biznis i onda ako ove godine započne svoj biznis, sledeće godine može biti korisnik sredstava u privredi i turizmu, i da tako pokrenemo taj privredni krug, koji je sada na neki način ograničen zbog korone, ali nadajući se da korona brzo prolazi, da vakcinacija dobro ide, da ćemo taj privredni krug još još bolje i jače zavrteti u narednim godinama“, ističe dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pored javnih konkursa biće organizovane i obuke, ove godine iz engelskog jezika i na temu vođenja poslovnih knjiga. Obe obuke će se održati onlajn.

„Kada je reč o potrebama tržišta rada, vrlo je teško sada predvideti šta je potrebno i šta je deficitarno, zato što je epidemiološka situacija malo poremetila situaciju na tržištu rada, tako da je Nacionalna služba u ovoj godini ove dve vrste obuka planirala za nezaposlena lica“, dodaje Vujadinović.

Većina javnih poziva je otvorena do kraja novembra, jedino je konkurs za mere namenjene osobama sa invaliditeteom otvoren do kraja godine. Za te mere se planira izdvajanje 550 miliona dinara.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top