Uncategorized

Jevrejsko groblje u Sremskoj Mitrovici

U zapadnom delu grada, u blizini leve obale Save u ulici Bosutski put nalazi se Mitrovačko Jevrejsko groblje. Jevrejsko groblje u Mitrovici odolelo je vremenu i još je jedan od dokaza postojanja Jevrejske zajednice u našem gradu.

Sahranjivanja na ovom groblju počela su 1874. godine. Najstariji datum koji se danas može pročitati nalazi se na spomeniku – obelisku podignutom Davidu Konu (1822-1875). Među najstarijim spomenicima pripadaju i grobnice porodica Fišer i Kajzer, s kraja XIX veka. Od 1943. godine na ovom groblju nije niko sahranjen a sačuvano je oko 60 nagrobnih spomenika i porodičnih grobnica

U XVIII veku prvi put Jevreji dobijaju dozvolu da se nasele u Sremsku Mitrovvicu. Neke Jevrejske porodice naselile su se u XIX a neke i u prvoj polovini XIX veka. Tako srećemo da su u Mitrovici bile jevrejske porodice koje su nosile sledeća prezimena: Levi, Lihtenštajn, Flajšman, Gertner, Fišer, Kon, Vigenfeld, Buhbinder, Brajner, Hirt, Mencl, Hirt, Štrajber, Kraus, Morgenštern, Dojč, Alt, Pesing, Goldšmit, Fridman, Mandl, Ferstner, Rozenberg, Buhvald, Nojman, Švicer, Lederer, Filinger, Frajnd, Rotmiler, Vajs, Adler, Kovač, Brajer, Resler, Hubert, Gros, Skalicki, Polak.

Većina Jevreja u Mitrovici je stradala za vreme Drugog svetkog rata, oni koji su preživeli odselili su se posle rata, najviše njih u Izrael, a jedan manji broj u Evropu, Južnu Ameriku, Australiju.

Najpotpunije podatke o jevrejskoj zajednici u Mitrovici objavila je Jovanka Dražić u svom radu pod naslovom “Jevreji u Mitrovici”.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top