Vesti iz Srbije

Još jedan radnik suspendovan zbog ukazivanja na probleme!

Zaposleni u EPS, koji radi u okviru preduzeća Površinski kopovi „Kosovo“ – Obilić, suspendovan je nakon što je za N1 izneo tvrdnje o nepoštovanju kolektivnog ugovora za radnike ovog preduzeća.

Saša Bigović, koji obavlja posao zavarivača, se sa radnog mesta udaljava, kako je u rešenju navedeno, zbog povrede radne discipline, a razlog je „nepoštovanje standarda i pravila poslovnog ponašanja u JP EPS“.

Kako je navedeno u obrazloženju suspenzije, radnu disciplinu je prekršio „tako što je dana 11.04. na internet adresi televizije N1 objavljena reportaža u kojoj je govorio i objavio svoje video snimke iz glavnih proizvodnih objekata TENT“.

  • Na taj način je prekršio odredbe iz Obaveze izvođača radova, Pravila bezbednosti na radu, koja su sastavni deo procedure Uvođenja izvođača radova u posao, kao i naredba direktora koja se odnosi na zabranu snimanja i fotografisanja objekta TENT, kao objekta od posebnog značaja za odbranu zemlje – piše u obrazloženju.

Udaljavanje traje od 22.04.2021. godine, pa sve dok postoji razlog, a najduže tri meseca od dana dostavljanja rešenja, navedeno je u rešenju koje je Bigović poslao redakciji N1.

Njemu će, prema tom rešenju, pripasti pravo na nadoknadu zarade u visini jedne trećine osnovne zarade.

  • Rešenje je konačno i stupa na snagu danom donošenja – navodi se u dokumentu koji je potpisao direktor JP PK Kosovo – Obilić Srđa Kovačević.

Protiv rešenja zaposleni može pokrenuti postupak pred nadležnim sudom u roku od 60 dana.

Saša Bigović je za N1 govorio o nepoštovanju kolektivnog ugovora za radnike EPS, koji rade u okviru Javnog preduzeća Površinski kopovi Kosovo – Obilić. Naime, on je tvrdio da zaposleni u ovom preduzeću na ime prekovremenog rada dobijaju slobodne dane umesto novčane nadoknade, što je, kako kaže, protivno kolektivnom ugovoru EPS.

  • Tih 180 sati nisam proveo na ulici. Nego sam proveo u radnom odelu. Sa zaštitnom maskom za zavarivanje, rukavicama i sa aparatom za varenje na poslu. Krvavo, to može svaki kolega da potvrdi, jer mi ne dobijamo poslove koji su laki u Elektroprivredi – naveo je Bigović za N1, u prilogu koji je objavljen 11. aprila 2021. godine.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top