Vesti iz Srbije

Kako vlast zamišlja život tročlane porodice

Pola kilograma bureka, osam kilograma jabuka, kilogram i po mortadele i samo tri hiljade dinara za obuću i odeću – ovako režim u Srbiji zamišlja da jedna tročlana porodica živi čitav jedan mesec.

Srbija je, barem u očima naprednjačke vlasti i njenog predsednika „ekonomski tigar“, te jedna tročlana porodica mesečno lagodno živi sa svega 28.536 dinara. Tako je barem u nekom univerzumu, jer ovo je zvaničan podatak i potrošačka korpa za mesec jun koju je objavilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sadržaj same korpe izazvao je buru reakcija i dokazuje koliko se vizija vlasti o životima običnih građana zapravo razlikuje od njihovih realnih života. Počev od sume koja je navodno dovoljna za preživljavanje jedne tročlane porodice, pa sve do suma koje građani navodno za potrepštine izdvajaju.

Jedna tročlana porodica, prema ovoj računici, pojede svega pola kilograma bureka, ali zato pojede čak osam kilograma jabuka. Meso skoro i da ne jede, jer se na spisku našlo svega četiri kilograma svinjskog i pilećeg mesa. Zato je tu skoro kilogram i po mortadele i kilogram čajne kobasice, kao i raznorazne mesne prerađevine.

Na spisku se našla i jedna namirnica koju verovatno ni oni koji su ovaj spisak sastavljali ne bi mogli da dešifruju, a zove se junonez. Garderoba ne košta više od 3.000, a gde tačno ovako jeftina odeća i obuća mogu da se nađu, takođe nije jasno.

Školovanje u Srbiji poznato je kao veoma pristupačno, te se tako na obrazovanje mesečno izdvaja samo 500 dinara, a ukoliko sa porodicom želite da izađete na ručak u restoran ili u kafić za to je budžet 874 dinara. O ostalim stavkama suvišno je i govoriti.

Bogato i napredno, nema šta.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top