Vesti iz sveta

Kina predlaže kombinovanje vakcina zbog niske efektivnosti!

Rukovodilac kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu u nedelju je rekao da se zbog „niske efektivnosti“ raspoloživih vakcina razmatra kombinovanje raznih vakcina protiv kovida-19.

Dostupni podaci pokazuju da kineska vakcina zaostaje iza drugih po efektivnosti, uključujući proizvode Fajzera i Moderne, ali lakše ih je skladištiti jer ne zahtevaju tako stroge kontrole temperature.

„Vakcine koje su trenutno dostupne nemaju visoke stope efektivnosti. Razmatra se korišćenje vakcina različitih tehničkih linija“, rekao je Gao Fu.

Po njegovim rečima, „optimizacija“ postupka vakcinisanja, uključujući menjanje broja doza i vremenski razmak između doza je „definitivno“ rešenje za efektivnost vakcine.

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu.

U subotu je zvaničnik Nacionalnog zdravstvenog povereništva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najverovatnije proizvesti tri milijarde doza vakcine protiv covida-19.

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima efektivnost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja te vakcine pokazala efektivnost od 83,5 posto.

Dve vakcine Sinopharma su pokazala efektivnost od 79,4% i 72,5 %.

Kina je isporučila milione doza vakcina drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakve strane vakcine za upotrebu u Kini, gde se koronavirus pojavio krajem 2019. godine.

Do sada je Peking vatreno branio svoje vakcine, istovremeno dovodeći u sumnju sigurnost i logističke kapacitete ostalih vakcina.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top