Vesti iz Srbije

Klett prodaje stranicu udžbenika za 10 dinara, a štampa je za 1!

Štampanje udžbenika izdavačke kuće Klett u Bugarskoj košta manje od jednog dinara po stranici, a ti udžbenici se zatim prodaju u Srbiji za deset dinara po stranici, kaže osnivač fondacije Alek Kavčić.

– Stigla Klett-ova tužba za nelojalnu konkurenciju. Kažu 2 dinara po stranici je „podsticajna“ (jeftina, damping) cena. Štampa ih košta manje od 1 dinar po stranici, i to u Bugarskoj. Pogledajte fakturu. A prodaju u Srbiji za 10 dinara po stranici. Nije naša cena damping, nego njihova pljačka – naveo je osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ i profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Sjedinjenim Državama Aleksandar Kavčić.

Kavčić je inače pokrenuo projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji, a udžbenici se nalaze u elektronskoj formi na internetu i mogu da se štampaju za lične potrebe. Besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com odobrilo je i Ministarstvo prosvete i nalaze se u Katalozima udžbenika ministarstva.

– Udžbenicima na internetu vi roditeljima ove zemlje štedite 100 miliona evra godišnje. Razmislite šta se desilo pred ove izbore, ovo deljenje što je Aleksandar Vučić uradio pa je delio vaš novac, novac poreskih obveznika je delio nekim drugim građanima, a ne deci. Samo punoletnima. On je vaš novac iskoristio da kupuje glasove kod punoletnih. A palo mu na pamet nije da možda treba i za roditelje. Decu su tu maloletna, a za njih nije bilo – rekao je Kavčić za Glas Amerike.

-Kompanija “Klet je jedna od najvećih izdavačkih grupa na svetu, koja posluje u oko 20 zemalja u Evropi i Americi. Prema informacijama koje imam oni u svim tim državama godišnje prihoduju oko 730 miliona evra, ali na udžbenicima od toga “samo” tek 50 odsto, jer ostalo  zarađuju na obrazovanju odraslih i obdaništima, što im dobro prolazi na tamošnjim tržištima. Znači, oni kao globalna kompanija na udžbenicima ostvaruju prihod oko 360, dok samo u Srbiji 70 miliona evra, što je oko petine celokupnog njihovog prihoda. Onda vidite šta je njima Srbija i naše takozvano liberalno tržište, koliko i je to udeo u planetarnom kolaču, jer očigledno nigde im nije pušteno da se toliko rašire i monopolizuju tržište – rekao je nedavno Kavčić.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top