Vesti iz Srbije

Ko mora da menja ličnu kartu zbog novog zakona?

Na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnja pitanja usvojeni su amandmani kojima je predviđeno da Predlog izmena Zakona o ličnoj karti stupi na snagu ne osam dana po objavljivanju u „Službenom glasniku“, već 1. januara 2022.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, građani koji imaju dokumente sa čipom neće morati tada da ih menjaju, već će ona automatski biti menjana kako kome isteknu. Oni koji nemaju čip moraće da promene lične karte prilikom svake promene adrese. Lične karte će, ukoliko poslanici usvoje Predlog izmena Zakona o ličnoj karti, kako je najavljeno, od 2022. sadržati u čipu i sertifikat za elektronski potpis, što će omogućiti identifikaciju na daljinu, prenose „Novosti“.

Građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako u čipu ili na kartici (ukoliko nema čip) nije upisana prava adresa boravišta vlasnika. Posledica ove zakonske odluke, koju će poslanici uskoro usvojiti, jeste da, kako su naveli iz MUP-a, građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako se promene njihovi lični podaci, uključujući i adresu.

Oni koji su do sada živeli na fiktivnoj adresi tako će biti primorani da prijave pravu adresu prebivališta kako bi izbegli probleme, za šta će morati da plate taksu od 340 dinara. Promena adrese, međutim, povlači za sobom i obavezu promene pasoša i saobraćajne dozvole, na kojima je ista takođe navedena, a izrada oba ova dokumenta građane će koštati dodatnih 4.260 dinara. Muškarci će imati i dodatnu obavezu, a to je da promene adresu u vojnom odseku.

Predloženi član, kažu u MUP, doprinosi pravnoj sigurnosti jer građanin koji promeni prebivalište, a nije izvršio izmene tog podatka kroz čip, neće moći da koristi taj dokument u pravnom prometu, niti da overava ugovore. Predloženim izmenama predviđeno je da maloletnici stariji od 16 godina ovaj dokument mogu dobiti uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira na to da li drugi vrši roditeljsko pravo, a ne oba, kako je bilo do sada.

U slučaju nestanka legitimacije, građani neće morati to da oglašavaju u „Službenom glasniku“ i plaćaju taksu, već će to činiti MUP na zvaničnoj veb-stranici, pošto donese rešenje o proglašenju ličnog dokumenta nevažećim.

Menja se i član 19a važećeg zakona, pa sada, u slučaju da je MUP doneo rešenje o zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave, navedena zabrana važiće dok su ispunjeni uslovi za oduzimanje putne isprave, a ne šest meseci sa mogućnošću produžavanja zabrane, kao do sada.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top