Vesti iz Srbije

Koliko miliona je potrošeno na obezbeđenje Jovanovića?

Srbija je u evropskom vrhu po broju štićenih ličnosti, broju lica angažovanih na njihovom čuvanju i novcu koji u te svrhe odlazi iz budžeta, ukazao je danas u saopštenju osnivač pokreta Oslobođenje i bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije, Milan Dumanović.

On je istakao da je na zaštiti raznih štićenih lica angažovano gotovo dve hiljade ljudi, a da je procena „da se samo na njihova primanja mesečno izdvaja više od dva miliona evra narodnog novca“.

  • Na to dodajte i dnevnice, smeštaj, troškove opreme, telefone, više stotina službenih automobila i dolazimo do vrtoglave cifre – kaže Dumanović.

On dodaje da je slučaj Čedomira Jovanovića „ogolio situaciju u ovoj oblasti“.

Podsetimo, Jovanović je nedavno potpuno otkazao obezbeđenje MUP koje ima 20 godina, revoltiran jer ga je policija obavestila da otkazuje zaštitu njegovoj deci.

  • Bezobrazluk je da je jedan nebitan političar pod danonoćnom zaštitom. On za to vreme prebija ljude teniskim reketima i učestvuje u nadrealnim špijunskim aferama u kojim optužuje ruske diplomate da hoće da ga otruju – njega koji ne može da prebaci 10 hiljada glasova na izborima – kaže Dumanović.

Bivši pripadnik UKP objašnjava da je „paradoksalno“ da policija čuva „osobu koja se toliko obogatila u tranziciji da može sama sebi da finansira obezbeđenje, što je Jovanović i sam indirektno potvrdio kada je otkazao zaštitu“.

Iz pokreta Oslobođenje ukazuju da zakon propisuje zaštitu samo za nosioce najviših državnih i pravosudnih funkcija, ali da se to u Srbiji ne poštuje:

  • Oko 2000 pripadnika MUP je angažovano na čuvanju raznih sadašnjih i bivših funkcionera, poslanika, biznismena, tajkuna, pa i kriminalaca, i njihovih kompletnih porodica. I na letovanja putuju uz policijsku pratnju. U strahu su velike oči.

On podseća i da je pre više godina Vučić „obećao naciji“ da će ukinuti upotrebu rotacija na službenim automobilima, a da je situacija danas takva da na ulicama „vidimo više blinkera i rotacija nego ikada“.

Pokret Oslobođenje pozvao MUP da zvanično obelodani podatke o broju zaposlenih i godišnjoj potrošnji Jedinice za obezbeđenje, te broju lica koja se štite na ovaj način.

Iz ovog pokreta su pozvali i da BIA dostavi iste podatke, navodeći da su i oni angažovani na zaštiti određenih lica i to na osnovu „nejasnih zakonskih ovlašćenja“, istakavši kao primer ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top