Vesti iz sveta

Konačno oslobođen teretni brod koji je blokirao Suecki kanal!

ISMAILIJA, KAIRO – Ogromni teretni brod koji je blokirao Suecki kanal skoro nedelju dana „Ever Given“ oslobođen je i saobraćaj kroz Suecki kanal će biti obnovljen, navela je u saopštenju Uprava Sueckog kanala (SCA).

Očevidac britanske agencije Rojters video je brod u pokretu, a egipatska televizija prikazala je brod koji se nalazi u središtu kanala.

Tegljači vuku brod prema Velikom jezeru, gde će biti podvrgnut inspekciji, preneo je AP.

„Ever given“, brod kompanije Japans Shoei Kisen koji plovi pod zastavom Paname zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu.

Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se meri milijardama dolara.

Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gde su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je „Ever Given“ uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals internecional upozorila je da na potencijalnu „tragediju“ koja preti oko 130.000 životinja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top