Vesti iz Srbije

Letovanje u Grčkoj uz bilo koju vakcinu ili kovid test!

BEOGRAD – Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da se vakcinacija u Grčkoj odvija dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjači u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Ministri Matić i Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministarstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Istakla je da dva ministarstva čine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

Teoharis je danas, u razgovoru za Tanjug, najavio da Grčka planira probno otvaranje sezone u aprilu za građane odabranih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, među kojima je i Srbija.

Teoharis, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, potvrdio je za Tanjug da će Grčka otvoriti granice za većinu zemalja sredinom maja.

On, međutim, najavljuje otvaranje i probne sezone pre tog datuma.

Dodaje da još ne može da govori o datumu, jer dosta toga zavisi od zdravstvene situacije u aprilu, ali da su grčke vlasti prilično uverene da mogu početi otvaranje u drugoj polovini aprila.

U probnoj sezoni, kako kaže, biće otvorena dva prelaza preko Bugarske, Eksohi i Promahonas, dok će od 14. maja biti aktivan i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije.

Navodi još da će za državljane Srbije važiti isti uslovi kao i za ostale, što znači da će morati da imaju sertifikat o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su preležali virus.

Grčki ministar je potvrdio da će za ulazak u Grčku važiti potvrda o svim vakcinama koje se primenjuju u Srbiji.

Dodao je da pri ulasku u Grčku putnici mogu ponovo biti podvrgnuti nasumičnom testiranju, te da bi sva ova pravila trebalo uskoro da budu potvrđena bilateralnim sporazumom.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top