Vesti iz Srbije

Lojalnost vođi najpoželjnija osobina svakog člana SNS-a

Lojalnost vođi jedna je od najpoželjnijih osobina svakog člana Srpske napredne stranke. Svoju lojalnost Vučiću, osim kroz svakodnevne hvalospeve, naprednjaci pokazaju i kroz kačenje fotografije predsednika Srbije na zid. Najnoviji primer je bivši ministar i sadašnji direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević koji je prilikom zaključivanja ugovora između Pošte i Telekoma uslikan ispod fotografije predsednika Srbije i njegovog brata Andreja.

Po svemu sudeći, naprednjaci ne vide ništa problematično u tome što se Vučićeve slike kače u državnim prostorijama kao što je i kancelarija direktora Pošta Srbije. Naprotiv, oni takve postupke zdušno podržavaju, a predsednikov brat je na fotografiji verovatno iz razloga što Vučić svoju porodicu smatra plemićkom/despotskom.

Kada se 2017. godine povela polemika oko toga da li bi trebalo kačiti Vučićeve fotografije u prostorijama državnih institucija, premijerka Ana Brnabić je izjavila kako takav čin vidi kao „nastavljanje jačanja kulta nacionalnih simbola“.

– Mislim da treba da se nastavi jačanje kulta nacionalnih simbola i grba i zastave, mislim da nam je to falilo u prošlosti, tako da nemam ništa protiv da se slike predsednika stavljaju u državnim institucijama – kazala premijerka Ana Brnabić.

Brnabić nije objasnila kakvih dodirnih tačaka ima jačanje kulta nacionalnih simbola sa fotografijom predsednika Srbije na zidu, odnosno na koji način će njegova fotografija „ojačati“ kult nacionalnih simbola. Jedino logično objašnjenje je da se Vučić izjednačava sa državom, što je naprednjacima najnormalnije.

U želji da ojača i raširi Vučićev kult i u obrazovnom sistemu, direktor srednje škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu Goran Nestorović okačio je Vučićevu fotografiju u zbornicu škole krajem 2017. godine, ističući da se ne bavi politikom, iako je sam priznao da je član SNS, ali „ne i aktivan član“.

Kada je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin predložio u avgustu 2017. godine da se Vučićeve fotografije stave u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, predsednik ga je „zamolio“ da to ne čini.

– Ja sam jedini predsednik koji je skinuo svoje slike iz samog Predsedništva, koji je rekao svima da po ambasadama i konzulatima ne kače moje slike – rekao je tada Vučić, ističući da mu „trebaju rad i dela, a ne slike“.

Očigledno da ga neki nisu poslušali, pa Vučićeva fotografija na zidu krasi prostorije mnogih.

Tako je i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić odlučio da svoj kabinet obogati slikom svog šefa.

Da je predsednik Srbije neizostavan i u sportu, jasno govori njegova fotografija u kancelariji generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića.

Što bi se reklo, i posle Slobe-Sloba, i posle Tita-Tito. Kult ličnosti se pretvorio u kult države, a fotografija na zidu je simbol lojalnosti onome koji bi da se vodi čuvenom frazom francuskog kralja Luja XIV – „Država, to sam ja“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top