Vesti iz Srbije

Mandić: „Država u kojoj je radni čovek na kolenima i nije država, nego robovlasnička kolonija!“

U državi u kojoj aktuelna vlast, elementarno i osnovno ljudsko pravo – pravo na rad, koristi kao sredstvo ucene, pritiska, trgovine i manipulacije zarad partijskih interesa, proslava praznika rada je apsurd, tvrde u SSP.

U sistemu koji radnog čoveka tretira kao roba, u kome trećinu zarađenog hleba iz ruku radnika otimaju agencije za zapošljavanje, sistem u kome je bolovanje usled bolesti privilegija, u kome zaposlene trudnice i porodilje strahuju za opastanak i ostanak na poslu, u kome razboleti se automatski znači prestanak radnog odnosa, u kome dominantan broj zaposlenih radni na privremeno povremenim poslovima i ugovorima bez izvesne budućnosti, u kome Zakon o radu više šteti nego štiti radni narod Srbije, u sistemu gde je radni sat jeftiniji od litra ulja i benzina, u kome se radni ljudi selektivno dele na podobne i nepodobne, u kome je kvalifikacija partijska knjižica, nema se šta slaviti 1.maja – kaže član Predsedništva Stranke slobode i pravde Ivan Mandić.

On dodaje da SSP formira radnu grupu za kreiranje predloga Zakona o radu I nju će voditi predsednik Sindikata “Sloga” Željko Veselinović i Mandić.

 Osnova naše politike jeste vraćanje dostojanstva, poštovanja i vrednosti rada i radnog čoveka. Stranka slobode i pravde garantuje povećanje minimalne zarade u Srbiji, ukidanje katastrofalnog postojećeg Zakona o radu i kreiranje novog koji će radnim ljudima vratiti sva prava koja im ostvarenim radom pripadaju, a takođe i smanjenje uticaja ili potpuno ukidanje posredničko robovlasničkih agencija za zapošljavanje, kao i reševanje radničkih sudskih sporova u roku od 6 meseci – dodaje Mandić.

Na kraju, on zaključuje da je radni čovek temelj svakog prosperitetnog društva. Država u kojoj je radni čovek na kolenima i nije država, nego robovlasnička kolonija, što je trenutno, na žalost slučaj sa Srbijom.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top