Vesti iz Srbije

Minimalac ne sme biti ispod 42.000!

„Ovih dana aktuelna je rasprava vezana za iznos minimalne zarade u Republici Srbiji. O iznosu minimalne zarade odlučuje socijalno-ekonomski savet, sačinjen od predstavnika Vlade Republike Srbije, predstavnika unije poslodavaca i predstavnika reprezentativnih sindikata na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

U njihovom obraćanju javnosti, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Kako je od 29. marta 2021. godine Vojnom sindikatu Srbije priznata reprezentativnost u delatnosti odbrane na teritoriji Republike Srbije, iako nije član socijalno-ekonomskog saveta, VSS ima pravo i obavezu da učestvuje u raspravi po pitanju minimalne zarade.

Za zaposlene u Vojsci Srbije, pitanje minimalne zarade je važno iz razloga što njen iznos utiče i na osnovicu za obračun zarada zaposlenima u sistemu odbrane.

Poražavajuće je da minimalna zarada ne može omogućiti minimum egzistencije.

Smatramo da minimalna zarada ne bi smela biti manja od 240 dinara za radni sat (trenutno iznosi 183,93), čime bi prosečna minimalna zarada na mesečnom nivou iznosila oko 42.000 dinara umesto sadašnjih 32.000 dinara, i ako uzmemo u obzir podatak da prosečna potrošačka korpa iznosi oko 75.000 dinara, jasno je da ni tako konstruisana minimalna zarada nije dovoljna da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe građana.

Uvećavanjem iznosa minimalne zarade došlo bi i do promene u osnovici koja se koristi za obračun plata zaposlenih u Vojsci Srbije, čime bi se, ako ne u realnom, bar u proporcionalnom iznosu omogućio nešto bolji standard zaposlenih.

Apelujemo na sindikate koji čine socijalno-ekonomski savet, da ne podrže odluku o određivanju minimalne zarade koja ne može da osigura barem 2/3 prosečne potrošačke korpe. Takođe, pozivamo sve sindikate na solidarnost u pogledu ostvarivanja kolektivnih interesa svih zaposlenih u Srbiji, kao što je pitanje iznosa minimalne zarade“, zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top