Vesti iz Srbije

Ministarstvo poljoprivrede platilo 12 miliona za informacije dostupne na internetu!

Ministarstvo poljoprivrede platilo je Savezu vinara 12 miliona dinara za informacije koje se uglavnom sastoje od podataka dostupnih na internetu.

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Elaborati, u koje je Pištaljka imala uvid, iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti.

Jedan od njih, koji je Pištaljka dobila od uzbunjivačau stvari je pauer point (PowerPoint) prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije.

Od 138 stranica ovog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu „Vinski atlas“ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama. Naime, tokom 2019. godine i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.

Da su stručne službe kupile elaborate suprotno svrsi za koju su osnovane tvrdi profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić. On je za Pištaljku objasnio da su strategije razvoja potrebne, ali da je normalan put da ministarstvo ili neki institut to kupi, a ne pojedinačne stručne službe.

– Neprihvatljivo je da svaka vaška kupuje obaška – rekao je Ševarlić.

Javno dostupni podaci iz baze Agencije za privredne registre govore da Savez vinara i vinogradara nema zaposlenih, da je osnovan 2019. godine i da je već iste godine poslovao sa minusom od devet miliona dinara. Prihodi u 2020. godini ovom udruženju su drastično porasli – pa je te godine ukupno prihodovalo 25.321.000 dinara od čega je šest miliona udruženje dobilo donacijom i subvencijom, dok je ostatak zaradilo prodajući robe i usluge, navodi se u finansijskom izveštaju za 2020. godinu. Rashodi udruženja su najvećim delom knjiženi kao nematerijalni troškovi. Prošlu godinu SVS je završio u plusu od 391.000 dinara.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Ovaj portal je pisao da je država ovom udruženju pomogla novčano kada im je na konkursu Ministarstva poljoprivrede 2020. godine dodelila milion dinara. Udruženje je na svom profilu na Instagramu navelo da su od ministarstva dobili i dve kancelarije, mejl adresu i pristup registru svih proizvođača vina.

Pištaljka je ranije pisala da je jednoj sednici upravnog odbora u proširenom sastavu uz državne funkcionere prisustvovao i sin predsednika Danilo Vučić. Ni tada, a ni sada nije bilo objašnjenja od SVS da li sin predsednika ima neku funkciju u Savezu. Ovo objašnjenje nije stiglo ni od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je kao gost takođe bio na istoj sednici.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top