Vesti iz Srbije

Minstarstvo zdravlja započelo nabavku vitaminskih paketa

Ministarstvo zdravlja sprovelo je postupak javne nabavke vitaminskih paketa u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN), istakao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Nabavka vitaminskih paketa samo je jedna u nizu mera kojima se država Srbija bori protiv epidemije korona virusa, pored drugih protivpandemijskih mera, masovne vakcinacije građana kao i ekonomskih mera usmerenih ka građanima Srbije“, saopštio je Lončar.

On je, zbog, kako kaže, netačnih objava pojedinaca i vanparlamentarnih stranaka, a u cilju objektivnog i transparentnog informisanja građana, ukazao da je Ministarstvo zdravlja postupak javne nabavke vitaminskih paketa sprovelo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN) Članom 61. stav 1. tačka 2) u skladu sa čl. 62. stav 9. tačka 1.

„ZJN predviđeno je da naručilac može sprovoditi pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva ako zbog izuzetne hitnosti nije moguće postupiti u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak“, ukazao je on.

Kako je usled pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno „četvrtog talasa“ epidemije zarazne bolesti kovid19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u našoj zemlji, i povećanog broja osoba obolelih od korona virusa, ugroženo zdravlje i životi svih građana Srbija, a naročito osoba starijih od 65 godina, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita najugroženije kategorije stanovništva tj. osoba starijih od 65 godina, naglasio je ministar.

Rekao je da je činjenica da su vitamini i minerali nabavljeni u okviru ovog paketa državne pomoći plaćeni značajno ispod veleprodajne cene istih, ali i značajno ispod maloprodajne cene za koje se isti mogu nabaviti u apotekarskim ustanovama.

Činjenica je, dodaje, i da su svi oni koji se danas javljaju i protestuju zbog dodele vitamina najstarijim građanima, tokom pandemije pomogli građanima sa ravno nula dinara.

„Činjenica je i da su isti ti koji danas kritikuju vitaminski paket pomoći najstarijim građanima, u prethodnom periodu svom snagom kritikovali i vakcinaciju koju je preduzela država Srbija, a onda potrčali da se među prvima vakcinišu“, kazao je Lončar.

Ukazao je da je činjenica i da tokom prethodnih godinu dana, koliko traje pandemija, ni jednog trenutka nisu iskazali spremnost da pomognu građanimna Srbije, odnosno nisu pozvali građane Srbije da poštuju protivpandemijske mere, već su organizovali masovne skupove na kojima se nisu poštovale mere distance i nošenja maski.

„Korišćenjem vitaminskih paketa koje je država Srbija namenila najstarijim građanima, podstiče se njihov imunološki odgovor, čime se utiče na smanjenje broja zaraženih i štiti deo stanovništva koji je najugroženiji“, zaključio je Lončar.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top