Mitrovačke vesti

Mitrovački hor na manifestaciji „Horska sretanja“ !

Četiri pevača iz hora PoliFonika, zajedno sa dirigentkinjom, učestvovali su u horskoj radionici u okviru manifestacije „Horska sretanja“ u Čačku i okolini. Stanislava Vortić, Mirjana Lukač, Stanija Stanimirović, Mijoljub Jovičić i Jovanka Ivanić proveli su 8 dana u Čačku i na dostojan način predstavljali Sremsku Mitrovicu.

Hor od oko 30 članova iz raznih krajeva Srbije, pa čak i iz Nemačke i sa Islanda, pripremao je retko izvođene kompozicije srpskih autora. Hor je pripremala gospođa Daniela Ivanović, dirigentkinja beogradskog hora sa Čukarice „Sveti Joakim i Ana“, a završni koncert je održan u prepunoj sali Narodnog muzeja u Čačku.

Pored učešća u horskoj radionici, polaznici Horskih sretanja su svakodnevno posećivali manastire Ovčarsko-kablarske klisure. Uz pomoć lokalnog planinara, popeli su se i do pećine Кađenice, koja je poznata po tome što se, za vreme Hadži Prodanove bune tu sakrio srpski narod od Turaka. Međutim, Turci su otkrili zbeg i na ulaz pećine nagomilali grmlje i slamu i zapalili vatru tako da se narod u pećini ugušio. Pošto se narod ugušio dimom (kadom) od ovog događaja pećina je dobila ime Кađenica. Кosti ubijenih u pećini su ležale tako do 1936. godine, kada su na zalaganje tadašnjeg vladike žičkog Nikolaja Velimirovića, sahranjene u dva kamena sarkofaga. Prilaz pećini je uređen pred početak Drugog svetskog rata.

Zatim su pevači, opet uz pomoć planinara, stigli i do isposnice Savine vode.

„Svake večeri smo prisustvovali i izuzetnim predavanjima na različite teme, od veze muzike i duhovnosti (Cane iz Partibrejkersa), očuvanja ćirilice i srpskog jezika (Milan Ružić, Miloš Кovačević i Mihailo Šćepanović), srpske muzike do početka 20.vijeka (Ivana Perković), duhovnosti i srpske muzike od 1945. do danas (Srđan Teparić), srpskih svetih u ruskoj crkvi (Ana Rašković) do teme koja se tiče narcizma, koju je prezentovala psiholog i psihoterapeut Ana Miletić Milovanović. Pored ovog „učenja“ i pjevanja, družili smo se i uživali, pričali i o našim, fruškogorskim manastirima, kulturnim i drugim bogatstvima Sremske Mitrovice. Sklopili smo nova prijateljstva a potrudićemo se da nekom prilikom ugostimo sve članove ove radionice u našem gradu i sremskomitrovačkoj publici priredimo ovaj nezaboravni koncert srpske duhovne i tradicionalne muzike“

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top