Mitrovačke vesti

Danas je uradjen mural Albertu Ahsarbekoviču Andijevu u Sremskoj Mitrovici

Na raskrsnici Železničke i Tarasa Ševčenka u Sremskoj Mitrovici danas je na privatnoj kući urađen mural Albertu Andijevu.

Albert je bio je ruski dobrovoljac i snajperista u 549. motorizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije za vreme rata na Kosovu i Metohiji i NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine.

Na Kosovo i Metohiju je došao dobrovoljno u aprilu 1999. godine sa manjom grupom ruskih dobrovoljaca, među kojima je bilo i nešto profesionalnih oficira. Angažovan je kao snajperista u sastavu 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije pod komandom generala Božidara Delića.

Ranjen je 5. maja 1999. godine kod Suve Reke, usled čega je ostao bez desnog oka. Medicinska pomoć mu je najpre pružena u Prištini, a potom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Ostao je 100% ratni invalid, ali se brzo vratio na Kosovo i Metohiju. Učestvovao je u bici na Paštriku.Po povlačenju Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije u juna 1999. godine, ostao je da živi u Srbiji.

„Nisam ja izgubio oko. Ja sam ga ostavio tamo, da kad svi drugi razlozi nestanu, da makar imam taj razlog da se vratim na sveto Kosovo i Metohiju i potražim oko.“

Preminuo je 14. marta2021. godine bolnici u Batajnici, od posledica zaraze virusom korona 19. Sahranjen je 22. marta na Centralnom groblju u Beogradu, nakon opela koje su zajedno služili starešina ruskog hrama Svete Trojice Vitalij Tarasjev i jedan srpski sveštenik u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja. Prilikom spuštanja kovčega, intonirana je pesma „Vidovdan„. Poslednju poštu odali su mu njegov ratni komandant general Božidar Delić,

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top