Vesti iz Srbije

Na Vajberu stikeri sa likom Velje Nevolje!

Korisnici Vajbera u Srbiji ostali su šokirani kada su pre dva dana u „prodavnici stikera“ videli da mogu da se preuzmu slike sa likom i porukama Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koji je uhapšen 4. februara kao organizator jedne od najbrutalnihih kriminalnih grupa u regionu.

Neprikladan sadržaj sa porukama mafijaša, kom preti doživotna robija, besplatan je i može da ga preuzme bilo ko, čak i deca koja koriste ovo sredstvo komunikacije, a na Vajber je postavljen u ponedeljak.

Očigledno je da se ostaci Belivukove kriminalne grupe, koji nisu uhapšeni ne smiruju i da konstantno imaju potrebu da javnosti pokažu da su i dalje tu.

Najpre su osnivali grupe na Instagramu, preko kojih su pretili ljudima i ucenjivali ih, a sada su otišli i korak dalje jer su, s obzirom na to da Vajber ima daleko veći broj korisnika, postali vidljivi i onima koji ne koriste druge društvene mreže – objašnjava izvor i dodaje da neko očigledno želi da relativizuje brutalne zločine iza kojih, kako se sumnja, stoji ova grupa.

Na svim slikama u prodavnici nalepnica, koje se šalju uz poruke, nalazi se Belivuk, a uz svaku fotografiju je i poruka. Većina Belivukovih fotografija na tim stikerima, kojih ima 19, nastala je tokom njegovog hapšenja.

eđu nalepnicama se nalazi i slika kuće strave u Ritopeku, u kojoj su, kako se sumnja, pripadici klana ubijali, kasapili i mleli žrtve. Kao poruka, na toj slici piše na engleskom jeziku: „Rad od kuće“.

Neke od poruka na Belivukovim nalepnicama su i „vraćaj pare“, „imaš problem neki?“, klošaru mali“ i slične.

Kriminolog Aleksandar Stevanović objašnjava da iza kreiranja ovakvog sadržaja verovatno stoje isti ljudi koji i na Instagramu promovišu grupu „Prinicipi“, koju je predvodio uhapšeni Velja Nevolja.

Svako može da napravo ovakve stikere

IT stručnjak, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da svako može da napravi ovakve stikere.

– Svako ko ima Vajber može i da kreira nalepnice i objavi ih u stiker marketu bez imena, samo kao privatni korisnik. Vajber uglavnom ne proverava stikere, ali postoji opcija da se prijave sadržaji koji su neprikladni ili uvredljivi – objašnjava sagovornik i dodaje da svako u stiker meniju može izabrati opciju „kreiraj stikere“ i napraviti svoj „paket“.

– Potrebno je da se izabere slika iz galerije koju korisnik želi. Postoji opcija i da ti stikeri budu dostupni svima – dodaje on.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top