Vesti iz Srbije

Načini na koji se štite svedoci u slučaju „Palma“!

Marinika Tepić neće saopštiti imena onih koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji u Jagodini dok se svedocima ne odredi zaštita. Kako god da svedoče, znaću ko su, poručuje Dragan Marković Palma. Međutim, da to baš i nije toliko lako objašnjava za N1 zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, koji kaže da srpsko zakonodavstvo poznaje dva pristupa u zaštiti svedoka.

Posle izjave jagodinskoj policiji, Marinika Tepić saopštila je da nije pominjala imena svedoka i da to neće činiti dok im se ne bude garantovala zaštita.

  • Bez obezbeđivanja zaštite i žrtava i svedoka ja ne mogu da dovodim u rizik bilo kog od svedoka i bilo koju od žrtava – navela je tada.

Dragan Marković imao je, tokom praznika, na raspolaganju dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. I, osim što se veselio, Marković je imao poruku za potencijalne svedoke.

  • Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu u tužilaštvo i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću i tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke – rekao je Marković.

Međutim, to nije moguće ukoliko oni koji su zaštićeni poštuju pravila, objašnjava zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

  • Naš zakonik poznaje dva modela zaštite – jedan obavezno uključuje zaštitu identiteta tog i takvog svedoka, a drugi model poznaje zaštitu lica koja su posebno osetljiva i taj drugi model omogućava da se izbegne neposredni kontakt i prisustvo okrivljenog prilikom isptivanja posebno osetljivog svedoka – kaže za N1 Ilić.

U oblasti zaštite svedoka pravosuđe je veoma napredovalo. objašnjava Ilić, pa čak može da se primenjuje ono što smo navikli da gledamo u filmovima.

  • Može da se izvrši njihova fizička dislokacija, najčešće se to vrši njihovim preseljenjem u drugu državu, čak je bilo i slučajeva da se vrši plastična operacija nad svedokom koji je učestvovao u nekom krivičnom postupku u svojstvu svedoka i da se kroz promenu njegovog fizičkog opisa praktično vrši njegova zaštita – ističe.

Najveće iskušenje u procesima koji su politički osetljivi nisu zaštita svedoka, ocenjuje Ilić, već sve zavisi od nezavisnosti pravosuđa koje u Srbiji, kako kaže, ne postoji, odnosno samostalnosti javnog tužilaštva.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top