Vesti iz Srbije

„Najavljuje se zabrana okupljanja zbog straha od ekoloških protesta“

„Krizni štab je dozvoljavao masovna okupljanja po 15.000 ljudi, što je bilo krajnje nerazumno. Sada je u najavi zabrana okupljanja, ali je jasno da će naglo ‘buđenje‘ Kriznog štaba biti diktirano strahom vlasti od predstojećih ekoloških protesta“, kaže u razgovoru za portal N1 članica Izvršnog odbora Ujedinjenih protiv kovida dr Anđela Gavrilović.

Sagovornica portala N1 smatra da su zdravstvene vlasti, makar zbog samopoštovanja, morale da insistiraju na poštovanju postojećih mera.

– Tek onda dolaze, ukoliko je potrebno, oštrije mere kao što su smanjenje broja osoba koje mogu da se okupljaju sa 500 na recimo 150, popunjenost stadiona do jedne trećine umesto do jedne polovine, ograničavanje radnog vremena noćnih klubova i slično – podvlači Gavrilović.

Dodaje da se „peti epidemijski talas nije mogao sprečiti u potpunosti, ali je broj obolelih i umrlih morao da bude mnogo manji nego što će biti“.

– Nije rešenje u tome da se krivotvore brojevi, već da se čini pošten napor da oni zaista budu manji – naglašava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, stav Ujedinjenih protiv kovida je da prazna floskula vlasti koja kaže da moramo da naučimo da živimo sa virusom, nikako ne znači da virus treba da ignorišemo.

– Mi živimo u dva paralelna sveta koji se međusobno ne poznaju. S jedne strane su masovna okupljanja, veselja, koncerti, svadbe… S druge strane su bolnice, pune pacijenata koji umiru u strašnim mukama i zdravstvenih radnika kojih je premalo i koji ulažu nadljudske napore da pomognu na sve raspoložive načine. Ukoliko se najhitnije ne preduzmu najstrože mere, čeka nas vrlo težak period jeseni i zime, nalik onom iz novembra i decembra prošle godine. Nažalost, iz toga ništa nismo naučili: ni posle godinu i po dana ne umemo da stavimo masku i da je pravilno namestimo da pokriva i nos i usta, ne umemo da držimo fizičku distancu i nismo spremni na solidarnost, humanost, odricanje zarad očuvanja svog i tuđih života – konstatuje Gavrilović.

Smatra da vlast neguje princip nezameranja, a ishod je, kako kaže, ne zanima iako je očigledan.

– Krizni štab je odavno izgubio svaki kredibilitet, postao je samo transmisija političkih odluka i od maja prošle godine spava. Direktno je odgovoran za pojavu prvog i drugog talasa u leto prošle godine nakon proglašenja pobede nad epidemijom, zarad održavanja izbora. Svojim nečinjenjem je dalje učinio da žrtava u trećem i četvrtom talasu bude mnogo više nego što je moralo da bude. Takođe, na duši mu je i jačina ovog petog talasa koji se tek zahuktava – ističe Gavrilović za N1.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top