Vesti iz sveta

Nekoliko pitanja za ministra Nedimovića!

Slušajući ministra Nedimovića kako u svojim nastupima govori o našoj poljoprivredi, neko sa strane bi vrlo lako stekao utisak da smo pravi poljoprivredni lider u regionu i zbog toga ne mogu a da ne primetim nešto što sve nas paore u Srbiji jako boli. Produbio se nepremostiv jaz između neverovatnih informacija koje on iznosi, poput one da smo milijarderi po izvozu kukuruza i prave realnosti sa kojom se mi poljoprivrednici zaista susrećemo i borimo svakodnevno, kao što je primera radi, stalno poskupljenje goriva i setvenog materijala.

Jedino što je ministar poljoprivrede zaista uspešno uradio do sada, jeste podizanje zida između onoga što bi on trebalo da predstavlja s jedne, i poljoprivrednika iz cele Srbije s druge strane. Taj zid, sagrađen je od pitanja na koja ministar ne ume, neće, ne zna, ne može ili ne sme da odgovori, a od čijih odgovora upravo zavisi opstanak naše poljoprivrede. Možda ne možemo za sada da utičemo na to što se ministar ne meša u svoj posao, ali možemo da insistiramo na odgovorima, jer jaka poljoprivreda može i mora biti stub oslonac ekonomije ove zemlje i zato u ime svih poljoprivrednika Srbije, ministru Nedimoviću ponovo upućujem sledeća pitanja:

 Zašto Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo ne ustanove garantovane cene za otkup kukuruza i druge pšenice?

– Kada će javnost biti upoznata sa tačnim podacima o firmama koje će se i u kom procentu baviti izvozom domaćih žitarica u Indoneziju i Vijetnam?

– Koji su konkretni projekti pokrenuti u cilju modernizacije zemljoradnje u Srbiji, nakon toga što je država Srbija, kako je ministar obelodanio, zaradila milijardu evra od izvoza kukuruza?

– Da li i kako resorno ministarstvo planira da zauzda velike monopoliste na tržištu pšenice, zbog kojih paori svake godine imaju sve veću štetu i troškove pri otkupu?

– Dokle se stiglo u pregovorima sa Svetskom bankom povodom projekta finansiranja čišćenja korita Save i Dunava, kao i obnove lučke infrastrukture, čime bi se olakšao izvoz srpskih žitarica do Kine?

– Koliko ukupno firmi i u kom procentu učestvuju u izvozu domaćih žitarica?

Istakao bih na kraju da su ovo pitanja koja se odnose samo na neke od problema sa kojima se zemljoradnici sve češće susreću. Upozorio bih, takođe, da ukoliko se nastavi sa zapostavljanjem ovakvih tema od strane resornog ministra, čitav proces zemljoradnje u narednom periodu, ovako opterećen, može biti ugrožen.

Iz razloga što poljoprivrednici imaju pravo na odgovore, mi ćemo nastaviti da pitamo vezano za sve segmente poljoprivrede i nećemo stati dok te odgovore i ne dobijemo.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top