Vesti iz Srbije

Nenad Ognjenović oslobođen optužbi!

Nenad Ognjenović, bivši direktor državne fabrike lekova „Galenika“ oslobođen je optužbi da je oštetio ovu kompaniju za 3,3 milijarde dinara, odnosno oko 29 miliona evra. U januaru ove godine Ognjenović je osuđen na šest godina zatvora u drugom postupku koji je vođen zbog zloupotreba u „Galenici“.

Osim Ognjanovića oslobođeni su i ostali optuženi – njegov saradnik iz „Galenike“ Dragan Šebrek, kao i troje zaposlenih u „BG Farmu“, firmi koja je sarađivala sa državnim proizvođačem lekova. Ovaj slučaj u javnosti je poznat kao „Galenika 2“ . 

Presuda nije konačna i na nju i tužilaštvo i optuženi mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Ognjenović je u februaru 2015. godine optužen zbog poslova koje je „Galenika“ sklapala od 2008. do 2011. godine sa farmaceutskom kompanijom „BG Farm“. Ova kompanija godinama je nabavljala lekove od „Galenike“ i dalje ih prodavala zdravstvenim ustanovama, ali lekove nikada nije isplatila, piše u optužnici. Tako je državni farmaceutski gigant oštećen za više od 3,3 milijarde dinara, što danas iznosi oko 29 miliona evra, a novac je, kako je utvrdilo tužilaštvo, završio na računima vlasnika „BG Farma“.

Tužilac je u završnim rečima tražio osam godina zatvora za Ognjenovića, pet za Šebreka i kazne od tri i dve godine za zaposlene u „BG Farmu“. Postupak je razdvojen u odnosu na vlasnika ove privatne firme Mladena Gazikalovića zbog bolesti.

Sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu Dušan Milenković, Danko Laušević i Zoran Šešić smatrale su, međutim, da nema dovoljno dokaza da bi osudili ovu grupu, pa su sve optužene oslobodili optužbi.

Ognjenović je u januaru ove godine osuđen na šest godina zatvora zbog malverzacija kojima je „Galenike“ naneo štetu od oko 5,2 miliona evra. Ni ova presuda još nije pravosnažna, piše KRIK.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top