Vesti iz Srbije

Nepostojeće organizacije dobijaju najveće iznose za projekte!

Aji Jung se isplatilo čekanje metroa tako da je i ove godine rekorderka po iznosu od čak 5 miliona dinara koliko je dobila od gradskog sekretarijata za kulturu za organizaciju Festivala igre. Interesantno je i to da je Vučićev stilista Igor Todorović za svoj projekat „Povratak klasičnog u likovnim tehnikama“ dobio 350 hiljada dinara – stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Ovime je nastavljena praksa dodeljivanja budžetskog novca fantomskim organizacijama i pojedincima bliskim SNS-u. Kao i prethodnih, tako su i ove godine fantomske organizacije i udruženja građana koja su potpuno nepoznata zaposlenima u kulturi, dobili astronomske iznose za svoje projekte. Među njima se izdvaja nepoznato udruženje građana „Kultura + Sport = Ljubav“ o kome ne postoje gotovo nikakvi podaci, a koje je dobilo čak 3.25 miliona dinara za 4 različita projekta.

Nepoznati su članovi komisije koji su odlučivali o raspodeli ovog novca, a na sajtu Grada Beograda ne postoje nikakvi kriterijumi niti obrazloženja njihovih odluka.

O tome koliko su ove odluke u najmanju ruku sumnjive svedoči i to da je organizatorima 27. Festivala autorskog filma namenjeno million dinara za organizaciju ovog eminentnog festivala, a fantomsko udruženje građana „Kultura + Sport = Ljubav“ za jedan od svoja 4 projekta „KratkoNETražni film“ dobija samo 100.000 dinara manje, odnosno 900 hiljada dinara.

Primera radi, ugledni festivali „Slobodna zona“ i „Sedam veličanstvenih“, koji već godinama pune bioskopske sale i dovode vrhunske filmske stvaraoce dobili su 600 hiljada dinara. Isto fantomsko udruženje „Kultura + Sport = Ljubav“ dobija million dinara za festival „Muzički kamion“, a primera radi, SANU za ciklus koncerata koji treba da se održe tekuće godine u njihovoj galeriji, dobiće samo pola miliona dinara. u 2021. biti pomognut sa pola miliona dinara.

Kada govorimo o likovnim i primenjenim umetnostima, i ovde je među dobitnicima isto fantomsko udruženje koje će za projekat „Stripostracija“ dobiti 450 hiljada dinara. Interesantno je da će million dinara dobiti nepoznati Nezavisni studentski pokret za projekat za projekat „Otvori vrata muzeju i zaviri u istoriju“, a primera radi godišnji program Galerije ULUS košta dobiće ukupno 500 hiljada dinara.

Stranka slobode i pravde zahtevaće od Skupštine Grada i Sekretarijata za kulturu da dostave imena članova komisije koja je donela ovde odluke dodelivši najveće iznose fantomskim organizacijama, kao i uvid u podnetu dokumentaciju. Nakon preuzimanja vlasti u Beogradu, zaustavićemo ovu pogubnu praksu otimanja javnog novca i prebacivanja na račune pojedinaca i organizacija bliskih SNS, a umesto toga ćemo povećati budžete za kulturu i podržavati one projekte od kojih Beograđani mogu imati korist – stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top