Mitrovačke vesti

Nezakonita gradnja ugrožava savski nasip!

Nekoliko privatnih objekata na obali Save u Sremskoj Mitrovici dobilo je od nadležnih u pokrajini i gradu odobrenja za postavljanje privremenih manjih montažnih objekata, a podignute su zidane kućice koje mogu da ugroze bezbednost savskog nasipa, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

To je nezakonito jer su zidani objekti na vodnom zemljištu dozvoljeni samo za obavljanje delatnosti u javnom interesu, pretežno vodoprivrednih, a ne za odmor ili stanovanje privatnih lica, kao što je ovde slučaj, navodi VOICE.

Stručnjaci su za VOICE rekli da ti objekti uopšte ni ne mogu da se legalizuju i da ih treba srušiti.

Upozorili su da upravo zato što su zidani, ti objekti smanjuju protočnu moć reke, što može dovesti do opasnosti pri većim vodostajima, a opasnost postoji i za urušavanje nasipa koji je probušen za priključenje objekata na vodovod.

Dokumentacija do koje je VOICE došao pokazuje da su vlasnici objekata fizička lica i se objekti koriste u privatne svrhe.

Nemaju građevinske dozvole jer se vode kao privremeni, dok upotrebnu dozvolu niko nije ni tražio.

Profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Branislav Đorđević rekao je za VOICE da je bušenje nasipa opasno jer se tako slabi njegova konstrukcija i pri dužem periodu „visokih voda“ može doći do urušavanja na mestu iskopa koje se dalje širi kao „lavina“.

Đorđević koji je i član Akademije inženjerskih nauka i učestvovao je u pisanju odredbi o vodnom zemljištu u Prostornom planu Srbije, rekao je da najpre kroz takvo oslabljeno mesto u nasipu procuri voda koja ispira sitnije čestice zemlje, pa sve krupnije, dok ne dođe do „lavinskog procesa sloma konstrukcije nasipa na tom mestu“.

„Konstrukcija prosto doživi imploziju, to jest uruši se u sebe samu. A taj je proces zatim lavinski odvija jako brzo: nasip se urušava na obe strane, pukotina se širi, i na branjenom području nastaje ‘pozitivni čeoni talas’ koji se brzo kreće po branjenom području, vrlo nalik na cunami“, upozorio je Đorđević.

Izvor: Danas

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top