Vesti iz Srbije

Nije završena ni istraga o prvoj, a desila već druga, jača eksplozija!

Istraga o eksploziji u čačanskoj „Slobodi“, koja se dogodila pre 15 dana, još nije završena, potvrdio je za N1 gradonačelnik Čačka. Rad se nastavio kao da je sve u redu, međutim, nova eksplozija noćas bila je jača, a zaposleni su već pozvani da sutra nastave sa poslom.

Dim i vatra iz fabričkih hala. Tako je izgledalo jutro posle eksplozije, koja se dogodila pre samo 15 dana u čačanskoj Slobodi. Šteta napravljena u toj eksploziji procenjena je na oko dva miliona evra, saopštio je tog dana predsednik Srbije.

– To su stvari koje se događaju, važno je i da mere zaštite na radu, ali i mere obezbeđenja u buduće budu na neuporedivo višem nivou da bismo osigurali i obezbedili sigurnost zaposlenima u „Slobodi“ i njihovim magacinima, tako i stanovništvu koje živi u okolini tih objekata – rekao je Aleksandar Vučić početkom juna.

Sloboda je nastavila rad, radnici su i tada javljali da su u strahu i strah je, videli smo, noćas bio opravdan, a građani su ponovo evakuisani. U svojim drvorištima pronalazili su i gelere i granate od više desetina kilograma.

Nova ekspolzija dogodila se tokom noći, kada su temperature niže i kada u pogonima ima manje zaposlenih.

– Istorija pokazuje da ponovljene eksplozije uglavnom imaju veze jedna sa drugom i ovakve eksplozije su verovatno uzrokovane ljudskim faktorom ili je u pitanju neodgovarajući rad sa eksplozivnim sredstvima ili je u pitanju neodgovarajuće skladištenje – smatra Dušan Veljković s Hemijskog fakulteta.

Danas predsednik nije saopštio kolika je nova šteta u fabrici Sloboda, ali je izneo sumnjive detalje iz prvog izveštaja u koji je imao uvid.

– Zanimljivo je da se eksplozija dogodila u prostoru gde nije bilo struje, tako da ćemo ispitati detaljno sve razloge mogućeg požara i eksplozije i postavićemo pitanje ne samo subjektivne, već i objektivne odgovornosti – rekao je Vučić.

Ministar odbrane saopštava da je noćas posetio fabriku i zahvalio je vatrogascima, hitnoj pomoći i gradu Čačku na brzoj reakciji u pisanom saopštenju, piše N1.

  • Ovako nešto ne sme više da se ponovi. Nedopustivo je da u ovako kratkom roku imamo dva incidenta. Očekujem da nadležni organi što pre utvrde šta je uzrok eksplozija, kako bi „Sloboda“ mogla da reaguje i preduzme sve neophodne mere da se ovo više ne bi dešavalo i, naravno, tražim da se utvrdi odgovornost za ove nemile događaje – poručio je Nebojša Stefanović.

Građani koji su prošle noći bili evakuisani, trebalo je tokom popodneva i večeri da se polako vrate u svoje domove.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top