Vesti iz Srbije

Nikezić: Mali i Čadežu, kapitulirali ste pred interesom stranih banaka

„Namerom da autentičnim skupštinskim tumačenjem Zakona o obligacionim odnosima sramno štitite profite stranih banaka, potvrđujete da vam nije stalo ni do građana ni do privrede. Kako možete da izjavite da je u interesu privrede da građani Srbije izgube 100 miliona evra i uplate ih stranim bankama, koje već ostvaruju enormni profit od 600 miliona evra godišnje“, stoji u saopštenju Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, kojim se obraća ministru finansija Siniši Malom i predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu.

 Kojom ekonomskom logikom zaključujete da će manji profit stranih banaka dovesti do pada privredne aktivnosti i gubitka radnih mesta u Srbiji?

Zašto niste naterali banke da sve procedure, takse, kamate i provizije izjednače sa onima u EU, čime bi i građanima i privredi uštedeli stotine miliona evra godišnje?

Odakle vam ideja da rušite pravni sistem zemlje i onemogućite građane da ostvare pravdu pred sudovima i naplate ono što su im banke protivzakonito otele, samo da bi strane banke zaradile još više?

Jasno je da ova država najviše duguje stranim bankama i da pet najvećih stanih banaka, samo u obveznicama, od države potražuju preko tri milijardi evra, ali je nedopustivo da interese srpskih finansija, naših građana i privrede podredite njihovom profitu.  

Da li je razlog što ste enormnim zaduživanjem doveli do toga da vas stranke banke ucenjuju ili zato što ste na njihovom platnom spisku, potpuno je svejedno.

Ovakvim potezima ste izgubili svaki profesionalni i moralni kredibilitet, pa je zato jedino pošteno da napustite svoje funkcije i zaposlite se u nekoj od stranih banaka – navodi Nikezić u svom saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top