Vesti iz Srbije

NUNS: „Povezivanje KRIK-a sa kriminalcima mora da prestane“

„Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK-a, u kojoj pokušavaju da se povežu za kriminalnim miljeom“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U saopštenju, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Naime, KRIK je 22. jula objavio na svom sajtu delove iskaza Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupacije osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, gde piše da je na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svojim navodnim konekcijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha vlasti. Pričao je takođe i o svojim navodnim poslovima koje je morao da obavlja za njih, te i o samom sastajanju sa predsednikom Srbije.

Međutim, nakon skoro 24 sata, osvanule su i naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama.

Sa druge strane, istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo.

Relativno slična kampanja bila je početkom marta, kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima.

NUNS ovim putem upozorava da ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara se opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije.

Podsećamo i kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela, i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije.

Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije“, zaključuje se u saopštenju NUNS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top