Vesti iz Srbije

Obeležena 160. godišnjica Srpskog narodnog pozorišta!

NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu danas je obeležilo 160 godina postojanja svečanom akademijom, na kojoj su uručena najviša priznanja SNP-a, godišnje nagrade i pohvale.

Na svečanosti koja je bila zatvorenog tipa, prilagođena propisanim preventivnim merama, ministarka kulture Maja Gojković rekla je da su Srpsko narodno pozorište pre 160 godina osnovali najveći ljudi tog vremena: Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i Jovan Đorđević.

Pozorište je delilo sudbinu naroda i uspelo da prebrodi sve nedaće i nepovoljne okolnosti po naš narod i državu i da ostane simbol kulture grada Novog Sada, Vojvodine i Srbije, istakla je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je dobitnik zlatne medalje „Jovan Đorđević“, citirao je reči Vilijema Šekspira od pre više od četiri veka, da je svet pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić rekao je da je ova kuća najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini, a sve zapaženija u Srbiji i regionu.

Zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ dobili su i pokrajinski sekretari, Dragana Milošević za kulturu i dr Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo.

Kao i svake godine, ovim svečanim povodom, dodeljene su i godišnje nagrade pa je tako rediteljki Sonji Petrović pripala nagrada za režiju i konceptsjajne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

Takođe, mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i ansambl predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisali sporazum o saradnji

Dan Srpskog narodnog pozorišta utoliko je svečaniji jer su Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisala sporazum o saradnji koji podrazumevarazmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom „Naši dani“.

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

Povodom svečanog dana, večeras će publika imati priliku da gleda upravo višengrađivanu predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, na Kamernoj sceni od 19 sati.

Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top