Vesti iz sveta

Otkriven novi dinosaurus sličan T-reksu!

BUENOS AIRES – Paleontolozi u Argentini identifikovali su ranije nepoznatu vrstu dinosaurusa koja je svojim ogromnim kandžama, moćnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plen u Patagoniji pre 80 miliona godina.

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu celu lobanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana „Llukalkan aliocranianus“, prenosi CNN.

Navodi da „Llukalkan“ na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači „onaj koji izaziva strah“, a aliocranianus je na latinskom „neobična lobanja“.

Ovaj dinosaurus je deo porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsećalo na Tiranosaurusa, ali ga izdvaja upravo neobično kratka i duboka lobanja, sa velikim nerevaninama i rogovima.

Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima praistorijskog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktik, Australiju i Južnu Ameriku.

Prema istraživanju objavljenom u utorak u „Journal of Vertebrate Paleontology“, njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen vazduhom u zoni srednjeg uha, koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

To znači da je „Llukalkan aliocranianus“ verovatno čuo drugačije, a verovatno i bolje od drugih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

„Posebnost ovog dinosaurusa je što ima šupljine u predelu

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top