Vesti iz Srbije

„Otvaranje rudnika litijuma ’Jadar’ kompanije Rio Tinto je ekološka katastrofa!

Referendum o otvaranju rudnika litijuma u Loznici, koji najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće sme biti održan i neće biti održan, rečeno je danas na konferenciji za novinare Narodne stranke u Kragujevcu.

Referendum je pritisak na građane i način da se ozakoni zločin nad celom Srbijom, a planirano uništavanje ekologije Srbije danas se brani u svakom dvorištu i građani ne smeju da dozvole korumpiranoj vlasti da zemlju pretvori u “rudarsku koloniju“, istaknuto je konferenciji za novinare.

„Otvaranje rudnika litijuma ’Jadar’ kompanije Rio Tinto jeste ekološka katastrofa, a ne ’investicija decenije’, kao što to vlast obmanjuje građane, jer bi taj rudnik zatrovao celu zemlju, koju je korumpirana vlast na čelu sa Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić dovela na rub ekološke katastrofe“, rekla je predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić.

Ivana Parlić je navela da je planirano da se rudnik prostire na oko 1.200 hektara plodnog zemljišta Mačve, a ta ogromna iskopina bi ostavljala više od 1,2 miliona tona otrovne i kancerogene jalovine godišnje.

“Rio Tinto se ponaša kao krvoločna zver u jagmi za resurse, a ta zver ima svoje gnezdo u Vladi Srbije. Sve što čujemo od predstavnika vlasti o prosperitetnom projektu koji će unaprediti život građana – upravo je suprotno. Ovde je reč o monstruoznom rudniku koji će trajno uništiti celu zemlju i zbog toga svi građani moraju da budu svesni da ovo nije lokalna stvar stanovnika Loznice, već svih nas“, rekla je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je istakla da Vučić nema ovlašćenja da raspiše referendum kojim bi se izglasala „kapitualcija zemlje“.

„Rio Tinto se ponaša kao okupator i ima podršku vodećih korumpiranih struktura vlasti, koje u javnosti sprovode otvorenu propagandu kojom dugoročne trovače životne sredine predstavljaju kao investitore koji će preporoditi zemlju“, rekla je Ivana Parlić.

“Mi smo došli u ovu situaciju zahvaljujući koruptivnim dilovima niza političara i zbog toga ćemo zahtevati istragu protiv svih koji su nas doveli u položaj da postanemo rudarska kolonija na tlu Evrope“ rekla je dodala je Ivana Parlić, napominjući da su svi državni projekti od kojih direktnu korist ima Rio Tinto intenzivirani od 2017. godine.

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke Čačak Violeta Marković rekla je da su najveći lobisti iz vrha države za omogućavanje Rio Tintu da iskopava litijum Vučić, i Ana Brnabić i ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Svaki odlazak Zorane Mihajlović iz ministarstva u ministarstvo je zapravo bilo obezbeđivanje uslova za rudnik koji planiraju u Loznici. Kao ministarska energetike je obezbedila sve uslove da se na toj lokaciji obezbedi dovoljno jaka struja. Zatim je kao ministarka rudarstva obezbedila sve potrebne dozvole, a kao ministarska saobraćaja uticala je da se trasira auto-put gde treba. Na kraju smo imali i situaciju da se po hitnom postupku uradi gasifikacija do Loznice. Jasno je da sve to rade za rudnik koji žele tu da otvore“, rekla je Violeta Marković.

Violeta Marković je istakla da „vazduh i voda ne poznaju katastarske opštine“, i upozorila da istraživanja koja će se obavljati u pojedinim opštinama ne znače da je ostatak Srbije siguran, te da protiv Rio Tinta mora da ustane cela Srbija.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da su SAD, Nemačka i druge evropske zemlje mnogo bogatije litijumom od Srbije, ali da je jedino u Srbiji vlast dovoljno korumpirana da „zarad ličnih interesa proda nacionalno zdravlje“ i odobri iskopavanje rude koja će dugoročno uništiti vodu, vazduh i zemlju na teritoriji cele države.

Istaknuto je da krivci neće proći nekažnjeno.  

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top