Crna hronika

Ovako se postupa sa slobodnim medijima u Srbiji

Gradski odbor Stranke slobode i pravde najoštrije osuđuje napad na novosadskog novinara i radijskog voditelja Daška Milinovića, koji se dogodio jutros dok je odlazio na posao. Dva za sada nepoznata napadača prvo su ga poprskala suzavcem, a potom i napala metalnom šipkom tako da je Daško sa povredama nanetim metalnom šipkom završio u Urgentnom centru, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde Novi Sad.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ovo je poznati rukopis pretnji i zastrašivanja slobodnih medija, što Online radio „Daško i Mlađa” i jutarnji program „Alarm s Daškom i Mlađom” svakako jesu. Kao poznati aktivista i antifašista, Milinović je i ranije bio meta napada, kako uličnih batinaša, tako i orkestriranih kampanja na društvenim mrežama.

Neprekidno upozoravamo na govor mržnje koji širi SNS i koji se u najgoroj formi fizičkih napada preselio sa ekrana i govornica na ulice. 

Ovim povodom predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad dr Danijela Grujić ističe: “Danas se slobodno izražavanja mišljenja veoma skupo plaća, čak i zdravljem i životom. Zato treba svima da bude jasno da sloboda nema cenu i da sa režimom koji nas je doveo do ovog bednog stanja nema kompromisa”. 

Posle višegodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao ministra informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija, a kasnije kao premijera i predsednika, sve ćešće se događaju napadi na novinare poput paljenja kuće Milana Jovanovića. Srbija je pod vlašću Aleksandra Vučića postala država u kojoj je opasno biti novinar. 

Sve češći govor mržnje, širenje lažnih vesti, gušenje slobode izražavanja, često i fizičko nasilje nad novinarima, jednog trenutka može rezultirati fatalnim ishodom ukoliko se krivci za sve napade na novinare što pre ne pronađu i adekvatno ne kazne.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top