Vesti iz Srbije

Pavlović: Vlast odgovorna za požar i ugrožavanje zdravlja Beograđan

Gradski odbor Narodne stranke Beograd zahteva od gradske vlasti i nadležnih službi da javnost odmah obaveste kako je izbio požar na deponiji u Vinči, koje su mere bezbednosti preduzete da požari ne izbijaju na deponiji, kao i da li je protiv odgovornih pokrenut krivični i prekršajni postupak, izjavio je danas odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

„Gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem je direktno odgovorna za ugrožavanje zdravlja svih građana zbog kancerogenih i otrovnih materija koje se usled požara šire po celom gradu“, rekao je Pavlović, i dodao da se u celom Beogradu osetio smrad paljevine i video dim od požara u Vinči.

Pavlović je istakao da nadležni nisu reagovali na vreme i na odgovarajući način, pa je požar trajao tokom cele noći i nastavio se i danas.  

„Beograđanima je požarom u Vinči naneta nenadoknadiva šteta za koju neko mora da odgovara, jer se usled spaljivanja plastičnog otpada kroz vazduh šire kancerogena jedinjenja, poput dioksina i furana, a Grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje u vazduhu i izmeri njihovu koncetraciju“, dodao je Pavlović.

„Gradska vlast je lagala Beograđane da se požari više neće dešavati i da su preduzete odgovarajuće mere kako bi se šteta od požara svela na minimum. To je još jedna u nizu Vesićevih laži i neispunjenih obećanja“, naveo je Pavlović.

Pavlović je istakao da je Narodna stranka više puta ukazivala na problem spalionice otpada u Vinči, i to ne samo na finansijski sporni deo tog slučaja, nego i na ekološke posledice, ali da gradska vlast nije učinile ništa kako više ne bi izbijali požari koji nanose ogromnu štetu zdravlju ljudi.

„Zaposleni u spalionici u Vinči često pokušavaju da ugase požare tako što ih zatrpavaju novim otpadom, što dovodi do stvaranja još više otrovnih gasova koje vetar dalje nosi ka Beogradu, a time se nanosi i veća šteta Beograđanima“, zaključio je Pavlović.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top