Vesti iz Srbije

Pek dug 31km ima 219 izvora zagađenja!

„Ovo je reka Pek u koju je kineska kompanija Ziđin izlila bakar-sulfat kroz otpadne vode i tako ubila u njoj sav živi svet ugrozivši snabdevanje pijaćom vodom u Kučevu. Ziđin je sa svojim otpadnim vodama uništio i Borsku reku i prošao nekaženjeno“, rekao je Igor Radošević, predsednik odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde, i tako samo počeo priču o ekološkoj katastrofi u Srbiji.

Međutim, nije samo reka Pek ona koja je zagađena u Srbiji, pa je tako Radošević u video obraćanju nastavio da iznosi poražavajuće podatke.

  • Nalazimo se u Pančevu, ovde već 15 godina niko živ neće da se pokvasi u ovoj nekada divnoj, čistoj reci. Zašto? Ova reka je zagađena teškim metalima, hloridima, gvožđem, otpadom sa deponija – rekao je on, a onda i naglasio kakva je situacija u Beogradu:
  • Ovde se reka Topčiderka uliva u Savski rukavac. Najveći problem je što je reka Topčiderka dugačka 31 kilometar, a ima čak 219 izvora zagađenja. Nedavno je u ovoj reci bačen amonijak, koji je završio upravo u Savi i izazvao pomor ribe i Zdravstvene probleme kod mladih veslača. Sve ovo država nemo posmatra, Nije kažnjen ni jedan zagađivač. Već devet godina nije napravljen ni jedan pogon za preradu vode – ističe Radošević.

I tu nije kraj poražavajućim podacima…

  • Samo 10 odsto otpadnih voda se prerađuje u Srbiji. U EU taj broj je preko 70 procenata. U Srbiji gotovo 50 odsto domaćinstava nema priključak na kanalizaciju. Zbog ove skandalozne nebrige države otpadne vode koje se ispuštaju u naše reke ulaze u naš lanac ishrane, a poslednje procene govore da 700.000 građana u česmama dobija kancerogenu vodu. Preko 40 posto gradova u Srbiji dobija vodu koja nije ispravna za piće – dodaje on.

Radošević ističe da se brzo mora reagovati, te je predstavio plan Stranke slobode i pravde za ekološki spas Srbije:

  • Nema više vremena za čekanje, potrebna nam je hitna akcija. Zato je SSP najavila Hitan Eko plan za spas Srbije kojim garantujemo:

1) Da ćemo da kazniti sve kompanije koje otpadne vode sprovode u potoke, reke i jezera;
2) Da ćemo da rešimo kvalitet pijaće vode koju naši građani piju;
3) Da ćemo da ukinemo dozvole za izgradnju na Makiškom polju, čime čemo sačuvati vodu za dva miliona Beograđana;
4) Da ćemo da zabranimo izgradnju svih mini-hidroelektrana;
5) Da ćemo da oduzmemo dozvole za rad Rio Tintu čije otpadne vode pomešane sa sumpornom kiselinom će ostaviti užasne posledice po životnu sredinu i zdravlje građana – naglašava Radošević i zaključuje:

Reke i vode u Srbiji pripadaju svima nama, naša obaveza je da zaustavimo njihovo uništavanje zbog zdravlja svih nas.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top