Vesti iz Srbije

Pokrajina pruža novčanu pomoć za porodice sa troje ili više dece

TEMERIN – U zemlji sa prosekom plate nešto većim od 63 hiljade dinara, imati troje ili četvoro dece vrlo često se smatra luksuzom. Zato pokrajinski sekretarijat četvrti put zaredom izdvaja novac za pomoć porodicama ili samohranim roditeljima za kupovinu ili adaptaciju nekretnine. 

Ove godine za te potrebe namenjeno je 150 miliona, a glavni uslov je da se treće ili četvrto dete rodilo od početka prošle godine do marta 2021.

Lauri i Goranu Miljkoviću je sa dvoje dece i trećim na putu stan od nešto više od 60 kvadrata bio skučen. Planirajući da kupe komotniji dom čuli su od prijatelja za konkurs pokrajine i odlučili da se prijave. Najmlađi član porodice Elena rodila se u maju 2018. Godine, te je glavni uslov bio ispunjen, a osvojeno treće mesto na konkursu omogućilo im je kupovinu dugoželjene prostrane kuće u centru Temerina.

Porodica Miljković je deo sedam odsto porodica u Srbiji koje imaju troje ili četvoro dece, a da bi prirodni priraštaj bio zadovoljavajući potrebno je da taj procenat bude oko 40 odsto, naglašavaju u pokrajinskom sekretarijatu za socijanu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Upravo zato dodeljivanje novca nije socijalna, već demografska mera.

U toku prethodna tri konkursa 278 porodica je dobilo novčanu pomoć, a ove godine je za te potrebe izdvojeno 150 miliona dinara. Sve potrebne informacije, kao i koja dokumentacija je neophodna mogu se dobiti pozivom na broj sekretarijata ili na sajtu www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top