Vesti iz Srbije

Pokrenuta peticija protiv Rio Tinta!

Na sajtu you.wemove.eu pokrenuta je peticija protiv projekta eksploatacije litijuma u dolini Jadra od strane Rio Tinta. Veliki broj potpisa (više od 5.000) automatski pokreće Evropski parlament koji šalje Vladi Srbije notu, tvrdi dobro obavešten izvor.

Pozivamo vas da zabranite vađenje rude i obradu metala u dolini Jadra u Srbiji. Naročito zahtevamo da otkažete predloženi rudnik litijuma Rio Tinto u Loznici. Zahtevamo da zaštitite biodiverzitet, plodno tlo, poljoprivredna sela i bogata kulturna područja – navodi se u peticiji.

  • Odbijamo da dozvolimo Vladi da uništi dolinu Jadar u naše ime. Odbacujemo trovanje izvora vode. Proces odvajanja hemijski stabilnog litijuma od rude jadarita uključuje upotrebu koncentrovane sumporne kiseline. Proces bi se odvijao 20 km od reke Drine i koristio bi 300 kubnih metara vode svakog sata, dok bi se hemijski prečišćena voda vraćala u reku Jadar – piše između ostalog u opisu peticije.

Peticiju je potpisalo do sada preko 8.000 internet korisnika.

Podsetimo, domaću peticiju protiv rudnika jadarita kompanije Rio Tinto kod Loznice potpisalo je 32.000 građana i ona je predata premijerki Ani Brnabić koja je izjavila da je da je projekat Rio Tinta „neupitan“ i da ima „snažnu podršku Vlade“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top