Vesti iz Srbije

Ponoš: „Vučić stvorio Belivuka, a sad ne može da opere ruke“

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da iskaz Veljka Belivuka na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „stvorio Belivukovu kriminalnu grupu koja je radila za njega i po njegovim instrukcijama“, i da ne može da opere ruke i svu krivicu prebaci na taj klan.

– Previše su im prsti isprepleteni da bi samo Belivukove ruke bile krvave. Državni vrh je glavna pretnja bezbednosti građana Srbije. Saradnja mafije i vlasti u Srbiji ne samo da je uspostavljena na samom vrhu, nego je kriminalni klan bio instrument vlasti – rekao je Ponoš za portal Nova.rs.

– Belivuk je očigledno operativno rukovodio kriminalnom grupom koju je vlast stvorila i za čije potrebe je izvršavala zadatke dobijene od vrha SNS i države, uključujući i od samog šefa države – dodao je Ponoš.

Ponoš je istakao da se iz Belivukovog iskaza, koji je objavio portal Krik, jasno vidi da je vlast davala mandat Belivuku da suzbija građanske proteste, a i punu slobodu da suzbija konkurenciju u kriminalnim krugovima.

– Teško da je Belivuku samo članska karta SNS bila dovoljan razlog da mu se policija i tužilaštvo ne mešaju u posao. Snažniji argumenti bili su njegov telefonski imenik i mogućnost da direktno sa šefom države razmeni mišljenje o problemima koji muče Srbiju i kako da se efikasno reše – dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je „providan pokušaj vlasti“ da se objavljivanjem morbidnih snimaka mučenja i ubistava „distancira od onih koje je stvorila i dala im mandat da seju strah po ulicama i stadionima“.

Ponoš je upitao šta bi još trebalo da se desi pa da tužilaštvo konačno sasluša Aleksandra Vučića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića, ministre unutrašnjih poslova i odbrane Aleksandra Vulina i Nebojšu Stefanovića, bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

– Indikativno je da Belivuk ne proziva Stefanovića, Dijanu Hrkalović i Novaka Nedića, ali to što je on iz sebi znanih razloga odlučio da ih ne proziva ne znači da nemaju šta da kažu u istrazi – rekao je Ponoš.

On je naveo da je u osnovi organizovanog kriminala povezanost kriminalnih krugova sa vlašću – izvršnom, pa i sudskom.

– U Srbiji odavno postoje indicije da ta saradnja nije uspostavljena na nivou nekog prljavog policijskog inspektora ili korumpiranog sudije, nego na najvišem državnom nivou. Nema u Evropi države u kojoj je sam vrh vlasti toliko kompromitovan vezom sa kriminalom kao što je u Srbiji danas – zaključio je Ponoš.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top