Vesti iz Srbije

Prava istina: 118 lekara preminulo od korone!

„Istina je da je 118 lekara umrlo od korone“, epidemiolog Lela Ilić tako odgovara na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji tvrdi da je preminulo 14 lekara koji su radili u crvenim kovid zonama. Doktorka Ilić, u razgovoru za Nova.rs, takvu konstataciju ministra Lončara ocenjuje kao nemoralnu.

„Ministar je rekao – to je istina i neka svi znaju da je to istina. Nas 3.000 iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida će morati da se oglasi i kaže: istina je da je 118 lekara umrlo od korone“, poručuje doktorka Ilić.

Ona kaže da nije ni važno da li su preminuli lekari radili u crvenim zonama, pošto su zdravstveni radnici opasnostima bili izloženi mimo njih.

„Doktor Rade Panić je lepo objasnio sve ono što mi od samog početka pričamo u kontekstu umiranja lekara. Odluka Batuta je bila da pacijenti koji ulaze u zelene zone moraju da imaju brzi serološki test koji je potpuno nepouzdan za prve dane infekcije. Zaštitna oprema u zelenim zonama nije bila kao ona u crvenim zonama i eto kako se zaražavalo zdravstveno osoblje van crvenih zona“, objašnjava doktorka Ilić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je do sada preminulo 14 lekara od koronavirusa u Srbiji i da su svi radili u crvenoj kovid-zoni, a ne više od 100, kako tvrde neki izvori. „Svi ostali (preminuli) lekari nisu imali dodirne tačke s kovid-sistemom. Velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdravstvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna“, rekao je ministar. To je izazvalo žustru reakciju predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića, koji je Lončara pozvao na televizijski duel i poručio mu „da će odgovarati i robijati“.

„Ta izjava ministra Lončara je otprilike ista kao izjava Predraga Kona da su se lekari zaražavali pijući kafu„, smatra doktorka Ilić.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top