Vesti iz Srbije

Preko 8.000 porodilja primalo naknade ispod minimalca!

Udruženje „Mame su zakon“ saopštilo je da su 8.944 žene, u periodu od početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom do 1. marta ove godine, tokom porodiljskog odsustva dobijale naknade manje od minimalne zarade u Srbiji.

Ovo udruženje je podnelo zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja, kako bi Ministarstvo za brigu o porodici odgovorilo na pitanja koja se tiču primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u periodu od 1. jula 2018. do 1. marta 2021. godine.

Kao najvažnije odgovore, Uduženje je izdvojilo to koliko je žena u Srbiji tokom odsustva sa posla zbog porodiljskog ili nege deteta dobijalo naknade u iznosu manjem od republičkog minimalca.

Ukupno 8.970 žena je u periodu od 1. jula 2018. godine do 1. marta ove godine, tokom perioda nege deteta, dobijalo naknade zarada manje od republičkog minimalca, navodi ovo Udruženje.

Posebno brine to što još nema rešenja za nezaposlene i ekonomski neaktivne žene, kao ni za žene koje samostalno obavljaju delatnosti, navodi se u saopštenju Udruženja.

Udruženje „Mame su zakon“ najavilo je da nastavlja borbu za izmene Zakona koje će svim ženama, kako je navedeno, obezbediti dostojanstveno materinstvo.

Kao najvažnije zahteve ističu garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca tokom odsustva s posla u prvih godinu dana bebinog života za sve kategorije žena, nediskriminišući odnos prema preduzetnicama, prepoznavanje porodica sa više od četvoro dece i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top