Vesti iz Srbije

Premijerka poručuje da je sajber bezbednost potencijalno velika pretnja i izazov!

Svet postaje brži, kompleksiniji i povezaniji nego ikada pre, a kao vlade, moramo pomoći našim građanima i našim privredama da „drže korak“ sa tim promenama i da ih uspešno koriste, poručila je premijerka Ana Brnabić na Minhenskoj konferenciji o sajber bezbednosti.

Brnabić je istakla da je Srbija vidljive koristi od promena koje je donela digitalizacija obrazovnog sistema i javne uprave, a da je to posebno postalo jasno tokom pandemije.

„Pogotovo kada je reč o masovnoj vakcinaciji, kada su, zahvaljujući eUpravi, naši građani mogli da se prijave za vakcinaciju i odaberu vakcine na lak i efikasan način, dok smo mi kao vlada mogli da pratimo čitav proces u realnom vremenu, organizujemo prateću logistiku i uspešno upravljamo tim procesom“, istakla je premijerka u onlajn obraćanju učesnicima konferencije.

Brnabić je istovremeno upozorila da, pored brojnih pozitivnih aspekata digitalizacije, treba uvek voditi računa „o izazovima i ranjivostima“ sistema, i istakla da je sajber bezbednost važan izazov i potencijalno velika pretnja.

„U Srbiji smo brzo reagovali kako bismo sprečili onlajn napade i zaštitili naše građane i našu ključnu infrastrukturu“, rekla je Brnabić.

Navela je da je detaljno razvijena Strategija za sajber bezbednost, izgrađen snažan pravni okvir i utvrđene politike sajber bezbednosti, kao i da je osnovan Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima, koji prikuplja i analizira sve informacije o potencijalnim rizicima i onda upozorava javnost i IKT zajednicu.

Brnabić je podsetila i da su osnovana dva državna Data centra, gde se čuvaju najvažniji podaci i registri, poput onog o ličnim kartama građana.

„Srbija veoma ozbiljno shvata zaštitu podataka građana i zato smo zakonom propisali da se ti podaci moraju čuvati unutar zemlje, i pobrinuli se da možemo da ispunimo najviše standarde bezbednosti“, naglasila je premijerka.

Ona je naglasila da se zaposleni u državnim organima kontinuirano obučavaju, kako bi na vreme sprečili slučajeve hakerskih upada, da bi ti napadi bili izbegnuti.

„Razumemo koliko je važna međunarodna saradnja – i zato smo spremni da delimo najbolje prakse i naučene lekcije, kao i da učimo od drugih“, zaključila je Brnabić u izlaganju na Minhenskoj konferenciji o sajber bezbednosti.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top