Crna hronika

Preminuo Princ Filip

Umro je Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge, saopštila je juče Bakingemska palata.

Vojvoda od Edinburga je u junu trebalo da napuni 100 godina.

On je 16. marta izašao iz bolnice gde je bio primljen zbog infekcije, a početkom marta je bio podvrgnut uspešnoj operaciji zbog problema sa srcem.

Princ Filp se inače povukao iz javnosti još pre tri godine i prestao da obavlja kraljevske dužnosti.

Ipak, s vremena na vreme, se pojavljivao uz kraljicu i druge članove kraljevske porodice na pojedinim javnim događajima.

Rođen je 1921. u Grčkoj kao sin princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alise od Batenberga.

Njegov deda po ocu bio je grčki kralj Đorđe Prvi, sin danskog kralja Kristijana Devetog, dok mu je baba po ocu bila Olga Konstatinovna, pripadnica ruske carske porodice Romanov. Po majčinoj liniji potomak je britanske kraljice Viktorije.

Princ Filip je imao samo 18 meseci kada se posle vojnog puča njegova majka s petoro dece našla u egzilu u Parizu, pošto je njegov otac prebegao u Monte Karlo, gde je nastavio život s ljubavnicom.

U Parizu nisu imali novca i izdržavale su ih bogate tetke, a oca su retko viđali. Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj.

Za vreme Drugog svetskog rata je služio u britanskoj mornarici.

Princ Filip i britanska kraljica su se upoznali još kao deca, a ljubav je planula pred početak Drugog svetskog rata. Zaprosio ju je kada se vratio s fronta i u novembru 1947. su se venčali.

Da bi stupio u brak sa Elizabetom, iz pravoslavlja je prešao u anglikanizam i dobio titulu vojvoda od Edinburga, a odrekao se titule princa od Grčke i Danske i uzeo britansko državljanstvo.

Princ od Ujedinjenog Kraljevstva postaje 1957. i preuzima dužnosti kao član kraljevske porodice.

Kraljevski par ima četvoro dece – princa Čarlsa, princezu Anu i prinčeve Endrjua i Edvarda, unučad i praunučad.

Kraljica Elizabeta je više puta isticala da joj je suprug velika podrška.

U svakom slučaju, „oborio“ je rekord kao supružnik vladajućeg britanskog monarha sa najdužim „radnim stažom“. Princ Filip je tečno govorio nemački i francuski.

Nosilac je brojnih priznanja, između ostalog Ordena jugoslovenske velike zvezde, najvećeg odlikovanja u SFRJ, i bio je počasni član Društva prijatelja Svete Gore u Velikoj Britaniji.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top