Crna hronika

Preminuo velikan srpskog glumišta

Legendarni glumac Vlastimir – Vlasta Velisavljević preminuo je danas u 95. godini od posledica zaraze korona virusom, potvrđeno je Tanjugu u krugovima bliskim glumcu.

Zdravstveno stanje glumca, koji je bio pozitivan na korona virus, pogoršalo se pre nekoliko dana i sa Infektivne klinike prebačen je u KBC Dragiša Mišović, gde je stavljen na respirator.

Vlasta Velisavljević je ranije primio obe doze vakcine, ali se njegovo stanje pogoršalo.

“Čuvao sam se i još se čuvam. Gadno je kada imate neki problem druge vrste što se tiče zdravlja, pa onda zbog korone druge delatnosti u medicini ne rade ili sa smanjenim kapacitetom. Sve je donekle zatvoreno. Sada ne možemo da se kontrolišemo kao ranije. Ili možemo manje. Kao i ostali svet, tako se čuvam i ja. Svet se bori i ja zajedno sa svetom”, rekao je nedavno poznati glumac povodom teške situacije u celom svetu zbog pandemije korona virusa.

On je bio doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Rođen je 28.07.1926. u Beogradu. Kao glumac je prvi put nastupio sa dvanaest godina (1937) u “Rodinom pozorištu” Gite Predić, ćerke Branislava Nušića, koje se nalazilo na mestu gde se danas nalazi JDP (Scena “Kod Manježa”) u predstavi Put oko sveta.

Godine 1943. uhapšen je i deportovan u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj odakle je uspeo da pobegne 1944. i, preko NDH, dođe do Beograda u kome je dočekao oslobođenje. Po završetku rata, pokušao je da prebegne u SAD ali je uhapšen i nakratko bio zatvoren na Adi Ciganliji.

Pozorišnu akademiju u Beogradu upisuje 1948. godine u prvoj generaciji studenata (klasa Mate Miloševića) zajedno sa Oliverom Đorđević (Marković), Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Olgicom Stanisavljević, Majom Belović, Predragom Pepijem Lakovićem, Bosiljkom Boci, Danicom Aćimac, Miodragom Debom Popovićem i Mihajlom Viktorovićem. Već tokom studija, 1950. godine, počinje da nastupa na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U vreme Informbiroa, 1950. godine, uhapšen je i sproveden na Banjicu a potom na Goli otok, na kom je proveo tri godine. Iako je 1953. rehabilitovan, pozorišta u Beogradu nisu htela da ga angažuju pa 1954. godine odlazi u Mostar i postaje član pozorišta čiji je umetnički direktor bio književnik Skender Kulenović. Kasnije prelazi u Tuzlu gde je igrao tri sezone da bi se, 1961. godine, vratio u Beograd i pridružio kolegama sa klase u Savremenom pozorištu (Beogradskom dramskom pozorištu). Godine 1969. dobio je ponudu Bojana Stupice da uđe u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvu ulogu ostvario je u predstavi Kad su cvetale tikve. Od 1971. do 2014. godine igrao je u najdugovečnijoj predstavi, Fejdoovoj “Bubi u uhu” u režiji Ljubiše Ristića koja je imala više od 1600 izvođenja. Bio je omiljen među kolegama i sarađiao sa najzačajnijim pozorišnim rediteljima. Poslednju premijeru je imao 2016. godine u Šekspirovom Hamletu koji je režirao Aleksandar Popovski a poslednji put je stao na scenu 12. februara 2020. godine kada je odigrao Molijerovog Uobraženog bolesnika u režiji Jagoša Markovića. U JDP-u je ostao do penzije 1993. godine.

Nastupao je i na drugim pozorišnim scenama: Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu, Pozorište “Boško Buha”, Narodno pozorište Sombor, Opera i pozorište Madlenianum, Pozorište “Slavija”.

Od 1959. godine kada se prvi put pojavio na filmskom platnu u ostvarenju Noći i jutra, ostvario je preko pedeset uloga (Put oko sveta, Devojka sa Kosmaja, Kupi mi Eliota, Mala noćna muzika, Lavirint, San zimske noći, Ivkova slava, Kako su me ukrali Nemci, Kad svane dan, Mamaroš, Žaba, Taxi Blues…). Poslednji film u kome je igrao, Pored tebe, još uvek je u fazi postprodukcije.

U televizijskim filmovima, dramama i serijama odigrao je blizu 150 uloga (Na slovo na slovo, Više od igre, Bolji život, Naša mala redakcija, Lift, Montevideo Bog te video, Vojna akademija, Zvezdara, Ulica lipa, Sumnjiva lica, Otvorena vrata, Santa Maria della Salute, Švindleri…).

Dobitnik je nagrade “Nikola Milić” festivala Dani komedije u Jagodini za epizodnu ulogu u predstavi Sumnjivo lice 2013, Nušićeve nagrade za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu 2014, Specijalne nagrade “Ardalion” Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu za ulogu Duha u predstavi Hamlet, 2016. godine, Godišnje nagrade JDP-a, Zlatnog ćurana za životno delo na Danima komedije u Jagodini 2017.

Na Filmskim susretima u Nišu nagrađen je više puta, 2002. godine za ulogu u filmu Mala noćna muzika, 2018. za ulogu u ostvarenju Žaba, 2019. godine dobio je priznanje “Milorad Mandić Manda” za komičnu ulogu i doprinos razvoju srpske kinematografije za ulogu u filmu Taksi bluz.

Vlasta Velisavljević je dobitnik Sretenjskog ordena za zasluge koji se dodeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017).

Oproštaj od Vlaste: Nadali smo se da ćete doživeti stotu

Kolege dramski umetnici opraštaju se na društvenim mrežama od preminulog glumca Vlastimira Vlaste Velisavljevića, koji je danas izgubio bitku sa korona virusom u 94. godini.

„Laku noć čika Vlasti Velisavljeviću, velikom i dobrom…Vidimo se opet jednom. Nadao sam se da ćete doživeti stotu, ali nije se dalo“, zapisao je na svom Facebook profilu glumac Branko Bane Vidaković.

„Ode moj omiljeni, najstariji dečak. Laku noć, Vlajo“, reči su Marka Janjića, zvezde serije „Urgentni centar“.

Umetnik i glumac za decu, Predrag Vuković Peđolino zapisao je – “Večna ti slava i hvala, čika Vlasto, legendo”.

Glumica Paulina Manov Đurđević napisala je samo ime velikog glumca “Vlasta”, uz tužni emotikon i postavila njegovu veliku fotografiju gde ima širok i iskren osmeh.

“Srećan put do neke zaslužene zvezde, dragi Vlasto!”, oprostio se i glumac Milan Caci Mihajlović.

Dani komedije: Veliki gubitak za srpsko pozorište i komediju

Smrt doajena srpskog glumišta, pozorišnog, televizijskog i filmskog glumaca Vlasta Velisavljevića, dobitnika najvišeg priznanja 46. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije “Dani komedije” u Jagodini – “zlatnog ćurana” za životno delo, veliki je gubitak za srpsko pozorišt i komediju, izjavila je danas Tanjugu urednik programa Kulturnog centra u Jagodini Zorica Stojinović.

“Zlatnog ćurana” Veliisavljević je dobio 2017. godine.

Bio je omiljen glumac na “Danima komedije” i dobitnik nagrade “Nikola Milić”, stručnog žirija 2013. godine, za najbolju epizodnu ulogu Tase u “Sumnjivom licu” Branislava Nušića Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dodala je Stojinović.

U obrazloženju nagrade “Zlatni ćuran” stoji i da je “popularni glumac, ostvario je preko 360 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji i po tome je rekord ne samo u našoj zemlji već i u svetu”.

Pored ostalih igrao je preko 40 godina u legendarnoj predstavi “Buba u uhu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je nekoliko puta igrana i na “Danima komedije”. Dramski umetnici su Velisavljevića uvek smatrali najpoželjnijim partnerom”, kazala je ona.

Stojinović je dodala da će u narednom broju časopisa “Komedija” izaći intervju koji je u januaru Velisavljević dao ovom stručnom časopisu za pozorište,”možda jedan od njegovih poslednjih”.

Saučešće ministarke Gojković

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti glumca Vlastimira Vlaste Velisavljevića.

“Sa velikom tugom sam primila vest o smrti doajena srpskog glumišta Vlaste Velisavljevića. Odlazak legende srpskog i jugoslovenskog filma, televizije i pozorišta ostavlja veliku prazninu u svakom od nas. Vlastimir Vlasta Velisavljević ostaće upamćen po jedinstvenoj životnoj energiji i širokom osmehu. Čovek koji je zračio pozitivnom energijom i toplinom, sa izuzetnim smislom za humor, simbol Beograda, zlatnog doba jugoslovenskog filma i jednog vremena. Prepoznatljiv po glumačkim bravurama a zapravo vrlo jednostavan, Vlastimir Vlasta Velisavljević odlazi u nezaborav. U ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime upućujem izraze najiskrenijeg saučešća,ˮ napisala je Gojković.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top