Vesti iz Srbije

Profesori pokušali da spasu FPN sramote!

Veliko zgražavanje javnosti izazvala je odluka Vlade Srbije da u Savet Fakulteta političkih nauka, kršeći zakon, imenuje ministarke Maju Gojković i Jadranku Joksimović. Beogradski univerzitet, koji zbog kukavičluka i licemernosti velike većine svojih profesora ispisuje najsramnije strane u svojoj istoriji, nije reagovao na ovu sramotu.

Nisu reagovali, bar ne u iole značajnijem broju, ni studenti FPN. Čast akademske zajednice pokušalo je da sačuva nekoliko profesora FPN, koji su Nastavno-naučnom veću Fakulteta uputuli predlog teksta u kome se argumentovano navodi zašto je odluka Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

Nažalost, na glasanju predlog nije prošao, iako je za usvajanje predloženog teksta glasalo 44 člana Veća, što je bila velika većina prisutnih. Zaključak nije usvojen, jer za usvajanje treba da glasa polovina svih članova Veća. A to je, verovali ili ne, 45. Dakle jedan glas je nedostajao.

Ono što je zanimljivo je da je petnaestak profesora i asistenata bilo uzdržano, među njima i dekan Dragan Simić.

Direktno.rs ekskluzivno prenosi tekst za koji je glasalo 44 profesora i asistenta FPN, pokazujući da i dalje na Beogradskom univerzitetu ima puno časnih i poštenih ljudi.

  • Uvažavajući zakonsko pravo Vlade da postavlja predstavnike države u Savetu, smatramo da većina novih članova ne ispunjava uslove predviđene zakonom. Pregledom njihovih biografija može se utvrditi da većina njih nema značajna dostignuća iz ”oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“ (Vojin Đurđević, Danilo Potparić, Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Milan Macura, Nikola Lazić), kao što zahteva čl. 62 Zakona o visokom obrazovanju – kaže se u Zaključku.

Profesori su podsetili da osnivač Fakulteta nije Vlada već Republika Srbija i stoga zaključili da je odluka kojom se postavljaju bar četiri osobe zaposlene u izvršnoj vlasti (Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Milan Macura, Nikola Lazić) za članove Saveta, suprotna duhu zakonske odredbe.

  • Dodatni problem predstavlja to što dvoje novoimenovanih članova Saveta trenutno studira na FPN (Jadranka Joksimović i Nikola Lazić). Savet kao najviši organ upravljanja na Fakultetu donosi odluke koje se tiču režima i cene studija, što može dovesti nove članove u sukob interesa prilikom glasanja – upozorili su profesori sa FPN.
  • Uvereni da je Vladi Republike Srbije, jednako kao i našem kolektivu, stalo do pune i nedvosmislene primene odredbi Zakona o visokom obrazovanju, molimo Vladu da preispita svoju odluku od 8. aprila i imenuje nove članove Saveta FPN čije bi biografije odgovarale slovu i duhu čl. 62 ovog zakona – naveli su profesori, ali njihov predlog Nastavno-naučno veće nije usvojilo.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top