Vesti iz Srbije

Projekat odbrane od nepogoda!

Priroda može biti nemilosrdna, a u takvim situaciajama do izražaja dolazi spremnost države da na vanredne situacije odgovori. Spremnsot društva ogleda se u posedovanju opreme i sredstava za rad, kao i u organizovanosti društva da na izazov odgovori. Takođe, takvi događaju neretko ne poznaju državne granice, pa je saradnja sa zemljama u regionu ponekad i od presudnog značaja.

Da prirodne katastrofe ne poznaju granice, potvrdile su poplave 2014. godine kada je Sava pretila da se izlije. Tada se pokazala važnost saradnje između gradova, regiona i država, ali i između državnog i civilnog sektora.

Od tada do danas mnogo toga se promenilo. Pre svega Sremska Mitrovica je danas branjen grad, sa mobilnim panelima koji se veoma brzo mogu montirati, na gradskom keju koji je rekonstruisan. Međutim, bez ljudi koji su obučeni da brzo i pravovremeno deluju, adekvatna odbrana nije moguća, te je odatle i potekla ideja o prekograničnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj projekta je kao što sam naziv kaže i mere zaštite i spašavanja.

Kroz ovaj projekat Grad Sremska Mitrovica i Tuzla rešavaju svoje problem koji se tiču bezbednosti I koji prevazilaze nacionalne i državne okvire.

Ne postoje nikakve barijere ni jezičke ni bilo koej barijere

Da razmenjujemo iskustva I znanja iz različitih oblasti. Vrednost projkta je oko pola miliona evera, a finansiraju ga Evropska unija i  gradovi Tuzla i Sremska Mitrovica.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top