Vesti iz Srbije

Prosvetari poručuju: Ministre, pređite sa reči na dela!

„Već godinu dana od nadležnih slušamo o tome da deca uzrasta do 12 godina zahtevaju konstantnu brigu i nadzor, što roditelji – stalno zaposleni ne mogu da obezbede, te da su ona briga škola i učitelja“, navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U njihovom otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo, dalje se navodi:

„Na žalost, u tom smislu se, osim priče, ništa ne preduzima. Umesto da se zaposle učitelji koji će o deci voditi obrazovno-vaspitni nadzor i brigu van časova redovne nastave; umesto da se obezbede materijalno-tehnički i prostorni uslovi za organizaciju odeljenja produženog boravka u svakoj školi, shodno broju zainteresovane dece, ostaje se samo na rečima.

Stiče se utisak da nadležni navode o nadzoru i brizi nad decom, koriste kako bi ostvarili drugačiji uticaj ili svrhu. Između svih fraza provejava utisak da je škola najodgovornija za to što nema ni dovoljno opreme, ni dovoljno prostora, ni dovoljno učitelja.

Od početka godine, naši učitelji su značajno opterećeni. Prihvatili su da nastavu realizuju u dve grupe u neposrednom radu sa učenicima u učionici i onlajn nastavu koja je neophodna đacima koji su zbog bolesti prinuđeni da nastavu prate od kuće.

U kriznim periodima, kada je dolazilo do naglog porasta broja obolelih, zbog čega je i predmetna nastava izmeštena u onlajn okruženje, učitelji su bili primorani da ostanu u svojim učionicama. Posledicu takve odluke po njihovo zdravlje, izneli su mnogi od njih.

Broj učitelja koji je obolevao od korone je stalno rastao, ali ni to nije bilo dovoljno da nadležni promene odluku. Tako je ovaj deo prosvetne struke podneo najveći teret obrazovno-vaspitnog rada od dana kada je u Srbiji proglašene vanredna situacija.

Shodno svojim kapacitetima i datim epidemiološkim merama, škole u kojima je ranije odobreno odeljenje produženog boravka, mogle su da odgovore novim zahtevima nadležnih u pogledu obrazovno-vaspitne brige nad decom čija su oba roditelja radno angažovana, a koji su uzrasta prvog i drugog razreda.

Roditelji učenika trećeg i četvrtog razreda bili su prinuđeni i pre pandemije, a i sada da se dovijaju na različite načine u pogledu brige nad decom u periodu njihovog radnog angažovanja, da su prihvatanje činjenice od strane nadležnih da njihovo deca nisu dovoljno zrela da sama ostaju u kući, dočekali sa razumnim olakšanjem. Međutim, nakon olakšanja usledilo je i razočarenje. Priča je jedno, a mogućnosti – drugo.

Od ministra koji je došao u „prosvetarsku fotelju“, ne možemo očekivati da poznaje svu problematiku u organizaciji rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, ali je za pohvalu njegova usmena inicijativa da škole vode obrazovno-vaspitnu brigu i nadzor i o učenicima uzrasta do 12 godina, odnosno do 5. razreda osnovne škole.

U tom smislu upućujemo mu podršku, s nadom da će s reči preći na dela i da će škole od 1. septembra 2021. godine, imati njegovo odobrenje za otvaranje odeljenja produženog boravka, shodno broju zainteresovanih učenika uzrasta do 12 godina, čija su oba roditelja radno angažovana. Takođe očekujemo da se za ove poslove zaposli još učitelja i da se smanji broj učenika u odeljenju. Tek onda ćemo poverovati da se država ozbiljno zainteresovala za svoje najmlađe i njihovo obrazovanje“, zaključuje se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top