Vesti iz Srbije

Protest „Minut do 12“ održan danas u Aleksandrovcu!

Protest za odbranu Rađevice, pod sloganom „Minut do 12“, održan je danas u centru Aleksandrovca, simbolično u 11.59 sati. Na mirnom protestu okupili su se građani koji su želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje kamenoloma na Rađevici, na obroncima Goča.

Na skupu su se mogla čuti mišljenja profesora i doktora o štetnosti kamenoloma, meštana koji žive nedaleko od ove lokacije, ali i ekoloških aktivista iz Srbije koji su došli da podrže protest.

U peticiji koja je potpisana za odbranu Rađevice, traži se da se obustave svi dalji radovi na kamenolomu, da opštinsko rukovodstvo spreči gradnju i da iznese stav o ovom slučaju, da se vrh države uključi u rešavanje problema, i da se potez Rađevice vrati u prvobitno stanje.

Jedan od organizatora protesta Zoran Savković rekao je za N1 da su građani odlučni da sopstvenim telima brane prirodu ugroženu izgradnjom kamenoloma.

„Naša osnovna poruka je da ovo nije politički skup, on nema nikakvu političku konotaciju. Jednostavna je poruka – da smo došli u situaciju da kao građani moramo sami da se borimo“, rekao je Savković.

On je rekao da je još u martu mesecu opštinsko rukovodstvo alarmirano kakav problem se sprema, ali da je ostalo sve samo na rečima. Dodao je i da su se kao meštani već obraćali nadležnim ministarstvima i da im je stigao odgovor da se ograđuju, da nisu saglasni i da ne daju preporuku da se kamenolom otvara. „Konretnu odluku o zabrani otvaranja kamenoloma, nažalost, još od nadležnih instuitucija nemamo“, dodao je Savković.

Naglasio je i da radovi uveliko traju i da je posečena velika površina borove šume.

„Radovi, nažalost, jesu počeli. Ovde u kraju kažemo da je rađeno nešto iza kulisa, maltene noću“, rekao je Savković i dodao da je navodno u pitanju prvo bilo istraživanje da li postoji dovoljno kamena. „Gore je ozbiljna površina šume posečena i ozbiljna količina kamena izvađena, da je tu bilo miniranja, a jednom meštaninu napukla je i kuća. Par ogromnih stena palo je na regionalni put“, kaže.

On ocenjuje da će kamenolom uništiti živote ljudi. „Prve kuće su na 200 metara odatle“, rekao je.

Kaže da že rad kamenoloma ugroziti i poljoprivrednu proizvodnju pošto se meštani uglavnom bave uzgojem jagodičastog voća.

„Nijedna studija izvodljivosti ne množe nas ubediti da odustanemo. Svi znamo šta je kamenolom i svi znamo koja se prašina oslobađa, kao i da u kamenu ima i azbesta koji je toksičan. Ne postoji studija koja bi nas ubedila da bi kamenolom bio bezbedan za ovaj kraj koji je bogom dan za turizam, to je srce Župe“, kaže Savković.

Meštani su sa protesta poručili da će svojim telima braniti kraj u kojem žive. „Ako ne dođe do zdravog razuma kod nadležnih da shvate da je neko napravio grešku, da takav kamenolom može da se napravi u tako zdravoj sredini, spremni smo da idemo do kraja i telima branimo da se tako nešto ne dogodi u našem kraju“, kaže.

Iz “Srbija šuma” su saopštili da su oni sa firmom “Hemi Fresh” iz Brzeća sklopili ugovor o izvođenju radova za geološka istraživanja, ali ne i za seču šume.

Kažu da je ugovor o seči šume na lokalitetu Rađevica, pomenuta firma sklopila sa ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Srbija šume su odobrile rudarska istraživanja po projektu za istraživanje dijabaza kao rudarsko-tehnološkog kamena, na lokaciji Pleš kod Aleksandrovca.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top