Vesti iz Srbije

Protest na Rudniku!

Zbog najavljenih geoloških istraživanja je u Rudniku protestovalo 200 građana tog mesta, obližnjeg Gornjeg Milanovca, Topole i Aranđelovca.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nedavno firmi „Dunav minerals“ dalo dozvolu za geološko istraživanja na 84 kvadratna kilometra opština Gornji Milanovac, Ljig i Topola.

Predstavnica udruženja „Mladi Milanovčani“, Kristina Milošević, kazala je da ljudi traže od vlasti da kaže „o čemu se tačno radi“ jer rešenjem koje je izdato, definisano je da se „istražuju plemeniti i obojeni metali“ što je širok pojam.

„Mi jednostavno želimo da znamo šta će biti tema istraživanja i na koji način će se to raditi“, rekla je ona, i navela da je metal i litijum zbog čijeg nameravanog iskopavanja protesti već traju u okolini Loznice.

Pošto su imformacije o dozvoli našli na društvenim mrežama, rekla je da „to nije normalno“, već da lokalna samouprava treba da obavesti građane o čemu se radi.

„Ovo je naše dvorište, naša zemlja, ne može se tek tako odlučivati i davati rešenje za iskopavanje, a da ne znamo o čemu se radi“, rekla je Milošević novinarima.

Organizator protesta, Aleksandar Nedeljković, rekao je da građani neće dopustiti istražne radove, jer bi ekološki sistem, planina Rudnik i vodotok bili „žestoko ugroženi“ bušotinama.

„A ekološka katastrofa bi bila totalna kada bi se otvorio rudnik“, ocenio je Nedeljković.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top