Uncategorized

Psihijatrijski poremećaji primećeni kod svakog trećeg Kovid pacijenta

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je svaki treći preživeli kovid pacijent šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem.

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu Lancet Psajkajatrist.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživelih kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236 hiljada ljudi ustanovljeno je da šest meseci nakon preležanog kovida-19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top