Vesti iz Srbije

Radnici „Aptiva“: Nije nam isplaćen prekovremeni rad!

Više stotina radnika leskovačkog “Aptiva” tvrdi da im za jun mesec nisu isplaćeni prekovremeni sati rada, kao i noćni rad, a ovo je za Rešetku potvrdio i predsednik Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Martko Todorović.

Veliki broj radnika je jutros u prvoj smeni odbio da nastavi posao nakon uvida u platne listiće.

– Radnici su mi se požalili da im na isplati za jun mesec hvali novac po osnovu prekovremenog i noćnog rada. Stupićo sam u kontakt sa poslovodstvom i oni tvrde da nijedan obračun nije pogrešan. Direktorka mi je rekla da je došloo do zabune jer su radnici računali to što su radili po 12 sati, a u to nisu uračunali slobodne dane. Videćemo od ponedeljka, šta možemo i kako da uradimo. Moj je savet kolegama da provere svoj platni listić i, ako posumnjaju da obračun nije dobar, to odmah prijave svom lideru ili kadrovskoj službi – kaže Todorović.

Podsetimo, kompanija „Aptiv” ukinula je odluku o dvanaestočasovnom radnom vremenu, a radnici su vraćeni na osmočasovni radni dan posle intervencije nadležne inspekcije.

Zaposlenima je u leskovačkoj fabrici obećano da će za angažovanje subotom i nedeljom biti dodatno plaćeni po 3.000 dinara dnevno. Sindikalisti tvrde da je tih 56 sati i dalje 8 sati više od maksimalno dozvoljenog rada tokom jedne sedmice.

U međuvremenu, kako nam je potvrđeno, zbog povećanja obima posla, u leskovački pogon stigli su i radnici iz Vojvodine, Rumunije i Turske na ispomoć.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top