Vesti iz Srbije

Radnici nastavljaju štrajk!

I danas, kao i juče, zaposleni u kuršumlijskoj fabrici „Simpo ŠIK“, koja je istureno odeljenje vranjskog „Simpa“, okupili su se na magistrali Niš-Priština kod kastratske petlje u znak protesta što im poslednjih deset godina nije uplaćen ni dan radnog staža. Opet je oko 250 od ukupno 380 radnika nakon radnog vremena izašlo na magistralu i na kratko su čak blokirali i magistralni put.

Oni zahtevaju samo jedno,da im se uplati radni staž, jer se regularno odbija od njihovih plata. Zbog toga su njihove penzije znatno manje, pa je najviša 14. 000 dinara.

– Danas sam razgovarao sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem koji je obećao da će se obratiti kabinetu predsednika Republike Srbije. Očekujemo odgovore najkasnije do kraja naredne nedelje, ali mi ne prestajemo sa našim aktivnostima i ne odustajemo od zahteva da se uplati radni staž. I nećemo odustati, bez obzira na pritiske koje očekujemo – siguran je predsednik sindikata u fabrici „Simpo ŠIK“ Aleksandar Eraković.

On dodaje da će se radnici i sutra, u sredu okupiti na istom mestu, a zatim će se konkretizovati dalje akcije do ispunjenja zahteva.

ŠIK Kopaonik, kao vodeća drvna industrija u Kuršumliji i na čitavom jugu počela je da propada 2003. godine kada je privatizovana. Zatim je došlo do restruktuiranja 2010. godine i tada ju je preuzeo vranjski „Simpo“. Tada je država obećala da će dati sedam miliona evra, konkretno tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, a dug prema poveriocima i radnicima u tom nekom periodu bio je po slobodnoj proceni, jer ne postoje zvanični podaci, najmanje deset miliona evra.

Za Kuršumličane ovo je žila kucavica sredine, jer bez nje, mnoge porodice ne bi opstale. Iako je sa skoro hiljadu radnika, koliko je imala pre početa propadanja, spala na manje od 400 zaposlenih, ipak je to preduzeće jedino veće koje radi u Kuršumliji.

Radnici su bili strpljivi, pokušavali da čekaju, ali su na kraju shvatili da moraju na ulicu, jer nadležni za njihov neupisan radni staž prebacuju loptu jedni na druge i situacija ulazi u jedanaestu godinu bez rešenja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top