Uncategorized

Radnici su robovi fabričkih investitora!

Mantra o “spasonosnim stranim investicijama” koje “dovode radna mesta” je kao da Afrikanci pre mnogo vekova na evropske koloniste gledaju kao sjajnu priliku za putovanja na daleke destinacije i nove poslovne mogućnosti – kaže Boris Malagurski, proslavljeni srpski reditelj, povodom vesti da italijanska firma Geox zatvara svoju fabriku u Vranju i da bez posla ostaje 1200 ljudi.

– Iskoristili ogromne subvencije i otišli. Nijedna država se nije obogatila pomoću stranih investicija. Investitori dolaze da se obogate, daju mizerne plate koje radnike drže u gotovo robovskom položaju – konstatuje Malagurski.

Malagurski naglašava da neodgovornim vlastima uvek odgovaraju ovakve “investicije”, jer se narodu predstavljaju kao uspešni (“Vidite kako smo doveli poznate kompanije!”) i hvale bedne plate radnika (“I to je bolje od umiranja od gladi, ne?” – robovska logika), ali je dugoročno sistem neodrživ.

– Investitora koji stvarno želi da uloži u neku zemlju neće privući subvencije. Subvencije privlače samo one koji hoće da cede neku zemlju i izrabljuju jeftinu radnu snagu. Ozbiljne države ulaganjem u pamet i razvoj mladih i stručnih privlače prave investitore – zaključuje Malagurski.

Podsetimo, italijanska fabrika obuće Geoks (Geox), koja je pre pet godina otvorila novoizgrađene pogone u Vranju, a što je bombastično predstavio Aleksandar Vučić, zatvara svoje objekte u Srbiji i tako bez posla ostaje 1.200 ljudi.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top